Britanski premijer moraće da obrazloži svoje poteze

Premijer Ujedninjenog Kraljevstva Boris Džonson na meti je istrage koju sprovodi zakonodavna vlast, a terete ga za kršenje kodeksa ponašanja.

Naime, nezavisni nadzorni organ britanskog parlamenta istražuje britanskog premijera Džonsona zbog putovanja u inostranstvo i načina na koji je to predstavio parlamentarnim vlastima.

Parlamentarni komesar za standarde rekao je da se istražuje da li je Džonson prekršio kodeks ponašanja prema članovima parlamenta, preneo je Rojters.

Istraga je pojačala ispitivanje Džonsonovih finansija, jer nadležni organi već razmatraju kako je finansirano renoviranje stana.

On je saopštio da je novac za renoviranje obezbedio Dejvid Ros, suosnivač trgovačkog lanca Karfon Verhaus.

Džonson je u februaru 2020. saopštio parlamentu da je otputovao na Karibe na odmor sa svojom partnerkom Keri Simonds, od 26. decembra 2019. do 5. januara 2020. godine.

Opozicioni laburisti navode da Džonson treba da objasni ovaj aranžman.

Ako se utvrdi da je prekršio pravila, Džonson bi mogao biti primoran da se izvini ili da bude privremeno suspendovan ili čak i proteran iz parlamenta.

Ipak, slučajevi proterivanja iz britanskog parlamenta su izuzetno retki, tako da se očekuje da kazna, ukoliko se utvrdi da je Džonson prekršio kodeks, bude nešto blaža.

Ovo je još jedna od afera koja potresa britansku političku scenu, nakon što je upravo Džonsonov kabinet pokrenuo istragu protiv bivšeg premijera Dejvida Kamerona, sa sumnjom da je zloupotrebio funkciju.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#dzonson istraga

#dzonson optuzen

#istraga britanski

#istraga britanskog

#istraga dzonsona

#istraga dzonsonu

#optuzbe dzonsona

#optuzili dzonsona