Da li će ovde osvanuti još jedno gradilište 🤔

Još jedna stara vikendica u širem centru Zlatibora, koja je odudarala od okruženja modernih zgrada, poklekla je pod tražnjom placeva pogodinih za kvadrate apartmanskog prostora, piše Blic.rs.

Pod naletima viljuške bagera jutros je ova građevina za tili čas sravljena sa zemljom, a oko nje posečeno je nekoliko borova i tuja.

Čemu će služiti ova lokacija - to radnici angažovani na rušenju kuće jutros nisu znali da nam kažu. Opet, pozivajući se na ustaljenu zlatiborsku praksu, da se naslutiti.

Liči da će i ovde, pored mnogih sličnih na najposećenijoj srpskog planini, uskoro osvanuti još jedno gradilište, a za njim i konture nove apartmanske zgrade. Takvih na Zlatiboru ima - ne zna im se broj, i niču kao pečurke posle kiše. Gde god se okreneš zgrade i kranovi.

Pod trendovima masovne gradnje turistički centar Zlatibora proširio se na periferna naselja iz kojih nestaju vikendice i kuće starosedelaca, a na mestima kojih niču zgrade. Kako je slobodnih parcela u najatraktivnijih građevinskim zonama sve manje, i plaćaju se i preko 50.000 evra za ar, tako investitori sve češće posežu za otkupom starih kuća.

Koliko se na Zlatiboru gradi ukazuje podatak da je ova planina do pre desetak godina turistiman nudila 20.000 ležaja, a procena je da ih sada ima 30.000. Od tog broja oko 25.000 je u privatnom smeštaju. Godišnje se izda oko 200 građevinskih dozvola.

Sve ovo, odavno ponavljaju u Opštini Čajetina, ima ekonomsko opravdanje jer na Zlatiboru se, i pored tolikog kapaciteta, u špicevima turističkih sezona, te za novogodišnje, sretenjske i promajske praznike, traži krevet više.

Na prozivke da se izgled planine narušava masovnom gradnjom čajetinski opštinari odgovaraju – tek 1,6 procenata površine Zlatibora je izgrađeno, sve ostalo je priroda.

Autor: Blic

#Seča šuma

#priroda

#zlatibor