Praznici neće drastično podići brojke

Nakon praznične pauze, od danas je ponovo moguća vakcinacija bez prijave, a onima koji su to već učinili iz kancelarije eUprave poručuju da pažljivo čitaju obaveštenja i SMS-ove sa terminima za vakcinaciju, jer punktovi imaju izmenjeno radno vreme.

S druge strane, stručnjaci navode da praznično opuštanje za posledicu ne bi trebalo da ima znatniji porast zaraženih, izveštava N1.

Građani se od danas ponovo mogu vakcinisati bez prethodne prijave, a u toku je i regularna vakcinacija uz poziv.

Govoreći o prazničnim danima koji su za nama, epidemiolog dr Zoran Radovanović kazao je za N1 da opuštanje građana tokom prazničnog perioda ne bi trebalo da ima drastične posledice, imajući u vidu da je deo građana preležao koronavirus i razvio antitela, dok je određen postotak stanovništva vakcinisan.

- Jasno je da svako kršenje protivepidemijskih mera vodi povećanju obolevanja i umiranja. Međutim, čak i ako smo se raskalašno ponašali ne treba očekivati dramatične posledice. S jedne strane fond razaženih, odnodno rezervoar zaraženih u populaciji je desetak puta manji nego u novembru i decembru. Rizik da čovek dođe u kontakt sa izvorom zaraze je mnogo manji. S druge strane, sa vakcinacijom je postignut kakav-takav bedem zaštite od masovne epidemije - kaže Radovanović za N1.

Autor: n1info.rs

#Srbija

#beograd

#bez prijave

#vakcinacija