Američka vlada negira izjavu

Sudeći prema izjavi koja je objavljena pre nekoliko sati, Iran će osloboditi zatvorenike koji imaju kontakte sa zapadnim zemljama u zamenu za milijarde dolara koje će isplatiti SAD i Velika Britanija.

SAD su odmah demantovale kompletnu izjavu.

Državna televizija Irana je takođe citirala anonimnog zvaničnika koji je naveno konkretno da će razmena zarobljenika biti obavljena u zamenu za 7 milijardi dolara iz zamrznutih iranskih finansija. Kako je navedeno:

Amerikanci su prihvatili da plate 7 milijardi dolara i pristali na razmenu 4 iranska državljanina koji su kršili sankcije uvedene Iranu svojim aktivnostima, u zamenu za 4 američka špijuna koji su već odslužili deo kazne zatvorom u Iranu.

Sa druge strane, portparol State Department Ned Pens je odmah negirao sve navode iranske televizije:

Izjave da je došlo do dogovora oko zamene zarobljenika su netačne. Kao što smo rekli, uvek ćemo insistirati na rešavanju problema zarobljenih Amerikanaca u drugim zemljama. Nećemo stati dok ih ne ujedinimo ponovo sa svojim porodicama.

Teheran drži 4 američka državljanina u zatvoru.

Pored Amerikanaca, iranska televizija je navela da postigla dogovor i sa Velikom Britanijom koja će isplatiti 400 miliona funti da bi se oslobodila britanka Nazina Zaghari Retklif. Britanski Foreign office se još nije oglasio.

Autor: Redportal.rs

#7 milijardi dolara

#Britanija

#Iran

#Iranska televizija

#Razmena zarobljenika

#SAD