Vode zagađenje kanalizacijom i otpadom krive za katastrofu

Tone uginule ribe isplivale su se na obalama jezera na libanskoj reci Litani, zahvataćajući obližnje selo oštrim mirisom, u katastrofi za koju su krivi zagađene vode.

Dobrovoljci su sakupljali trule trupove ribe u blizini jezera Karaoun na najdužoj libanskoj reci Litani, gde su aktivisti godinama upozoravali na zagađenje vode izazvano kanalizacijom i otpadom. Gomile smeća plutale su u jezeru u blizini mrtvih riba. Rojevi muha širili su se u blizini rezervoara i hiljade riba se raspadale u već prljavim vodama.

- Ovaj fenomen se pojavio na obali jezera pre nekoliko dana. Riba je počela da pluta, i to u nenormalnim količinama. To je neprihvatljivo - rekao je Ahmad Askar, lokalni aktivista.

Najmanje 40 tona je mrtvo za nekoliko dana, što su brojevi koje su Askar i ribari u Karaunu opisali kao bez presedana. Pozvali su vlasti reke Litani da pronađu uzrok i krenu u potragu za bilo kim ko baca otpadne vode u jezero. Rečna uprava saopštila je ove nedelje da je riba toksična i da nosi virus, pozivajući ljude da izbegavaju ribolov duž celog Litanija zbog "teške katastrofe koja ugrožava javno zdravlje".

Zagađenje je od 2018. dovelo do zabrane ribolova u rezervoaru, koji je stvoren 1959. godine sa velikom branom za sakupljanje vode za hidroenergiju i navodnjavanje.

Prošlog meseca dobrovoljci su uklonili nakupine lepljivog katrana sa nekih plaža duž libanske obale nakon izlivanja nafte za koje su ekolozi upozorili da će naštetiti morskom životu. Ekološke katastrofe su poslednje što Libanu treba jer trpi zbog alarmantnog finansijskog kolapsa i posledica velike eksplozije koja je devastirala luku Bejrut prošlog avgusta.

Autor: redportal.rs

#Jezero

#Liban

#riba

#uginla riba