Ovo je utvrdio Ustavni sud Republike Srpske

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja (policijski čas) tokom prošle godine, nisu bili u saglasnosti sa Ustavom te Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Republički štab za vanredne sitaucije, prošle godine u nekoliko navrata ograničio je kretanje stanovništva, prvo nedozvoljavajući prelazak iz opštine u opštinu, a zatim i potpunu zabranu kretanja tokom prvomajskih praznika i proslave Đurđevdana.

- Republički štab za vanredne situacije prekoračio je svoja ovlašćenja operativno-stručnog tela formiranog za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji Republike. Štab nije bio ovlašćen ni da, u smislu odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području - saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Takođe, Ustavni sud Republike Srpske naveo je i to da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbednosti i zdravlja ljudi te da je Republički štab za vanredne situacije, suprotno ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlašćenja Narodne skupštine Republike Srpske.

Autor: redportal.rs

#Republika Srpska

#Ustav

#policijski čas