RAGNAROK 👹

Na Islandu, arheolozi su otkrili pregršt nalaza sa Bliskog istoka u pećini koju su vikinzi asocirali sa Ragnarokom - krajem sveta kada će svi bogovi biti pobijeni, a Zemlja progutana u plamenu.

Pećina je locirana pored vulkana, koji je poslednju erupciju imao pre 1.100 godina, i tačno u vreme te erupcije vikinzi su kolonizovali Island.

Kako je navedeno u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Archeological Science:

Svedočenje eksplozije i erupcije vulkana mora da je bilo duboko uznemirujuće za tek pristigle nordijce. Od starta suočeni su bili sa egzistencijalnom pretnjom.

Arheološka iskopavanja su pokazala da nakon što se lava ohladila, vikinzi su ušli u pećinu i konstrisali kamenu strukturu u obliku velikog broda. U njoj spaljivali su životnjske kosti - koza, ovca, konja, goveda i svinja kao žrtvu. Najverovatnije sa ciljem da se zaustavi, ni manje ni više, nego Ragnarok. Odnosno kraj sveta.

Nedaleko od kamene strukture, naučnici su otkrili 63 perle, od čega su 3 iz Iraka. Pored toga pronađeni su ostaci minerala orpimenta iz istočne Turske.

Pisani izvori ukazuju da su vikinzi asocirali pećinu sa Surtr - džinom iz nordijske mitologije čiji će potezi prouzrokovati početa apokalipse. Prema vikinškoj mitologiji, svetu će nastupiti kraj kada Surtr, elementalno biće koje bilo prisutno pri stvaranju sveta, ubije poslednjeg od bogova u velikoj bici u Ragnaroku i potom proguta svet u plamenu.

MISTERIJA PEĆINE

Arheolozi ne znaju zašto su tako retki prilozi pohranjeni u pećini. Vikinzi su neupitno putovali sve do Afrike i Bliskog istoka i verovatno da su ovi predmeti iz Turske i Iraka stigli trgovinom do dalekog severa i Islanda.

Jedna od mogućnosti zašto su oni pohranjeni ovde je jer su trebali da umire džina Surtr, u nadi da neće uništiti svet. Sa druge strane moguće je da su bili namenjeni bogu plodnosti Frejr, da ga osnaže - pošto je on bog koji će se boriti sa džinom Surtr. U samoj legendi o Ragnaroku, Frejr umire u boju sa Surtr i ne uspeva da zaustavi kraj sveta.

Prisustvo velikog broja životinjskih kostiju ukazuje da je u pitanju bio kontekst plodnosti i žrtvovanja viška hrane zarad snage boga u nadi da će pobediti Surtr i sprečiti Ragnarok.

HRISTIJANIZACIJA

Vikinzi na Islandu su prihvatili hrišćanstvo pre oko 1000 godina, ubrzo nakon što je u pećinu pohranjen i poslednji predmet. Poslednji dar koji je ostavljen u "kameni brod" je bio set terazija, od kojih su jedne u obliku hrišćanskog krsta.

Međutim, čak i nakon prihvatanja hrišćanstva i dalje su povezivali pećinu sa krajem sveta. Prema jednoj islandskoj legendi, pećina je mesto iz koje će Satana izaći na Sudnji dan. 😄

Stare navike teško umiru. 😊

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Armagedon

#Island

#Kameni Brod

#Nauka

#Pećina

#Ragnarok

#Vikinzi

#apokalipsa

#kraj sveta

#satana