Operacija će se odvijati na metodičan i siguran način i, prema planu, biće završena pre 11. septembra.

NATO je danas započeo koordinirano i uredno povlačenje svojih snaga iz Avganistana koje učestvuju u operaciji Odlučna podrška.

- Povlačenje (trupa) je u toku. Prošle nedelje je šef Pentagona Lojd Ostin odobrio zahtev Centralne komande oružanih snaga za privremeno raspoređivanje dodatne imovine za podršku sigurnom i tačnom povlačenju američkih snaga iz Avganistana - rekla je Karin Žan Pijer na brifingu.

Istovremeno, prema njenim rečima, u početnoj fazi operacije američki kontingent u zemlji će se povećavati iz bezbednosnih razloga.

- Tokom narednih nedelja i meseci, Centralna komanda oružanih snaga proceniće situaciju zbog neophodne bezbednosti američke vojske i, ako je potrebno, može poslati dodatne snage u Avganistan - rekla je ona.

Portparol američke administracije naglasio je da će povlačenje trupa biti bez žurbe. Operacija će se odvijati na metodičan i siguran način i, prema planu, biće završena pre 11. septembra.

General Skot Miler, komandant američkih i NATO snaga u toj zemlji, objavio je 25. aprila da su Sjedinjene Države i NATO započeli povlačenje trupa iz niza baza u Avganistanu. Takođe je dodao da će vojska predati sve svoje baze avganistanskim snagama.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#NATO

#SAD

#povlačenje

#vojska