Pod sumnjom umešanosti Rusije u eksploziju skladišta oružja

Bugarska je danas objavila da je proterala ruskog diplomatu nakon što su tužioci izjavili da sumnjaju u umešanost Rusije oko 4 eksplozije skladišta oružja u Bugarskoj.

Ministar spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva je na sastanku sa ruskim ambasadarom zatražila punu kooperaciju sa bugarskim istražiteljima oko slučaja eksplozije i pokušaja trovanja trgovca oružjem Emiliana Gebreva.

Moskva, koja je odbacila bugarsku istragu, izjavila je da će odgovoriti na proterivanje diplomata.

Potez Bugarske prati seriju sličnih tenzija između Rusije i bivših država u sovjetskom bloku kao što je Češka Republika.

Bugarska je nekad bila blizak saveznik Sovjetskog Saveza u Istočnoj Evropi je proterala 8 ruskih diplomata zbog navodnog špijuniranja oktobra 2019. godine.

Zaharijeva je rekla da Sofija ima prava na ovakve mere.

- Bugarska želi jednak i međusobno koristan odnos sa Rusijom i zato insistira na aktivnom odnosu i orijentisanom ka rezultatima u kooperaciji sa Rusijom oko ovog incidenta - izjavila je ministarka spoljnih poslova.

Tužioci su rekli da postoji povezanost eksplozija u Bugarskoj i Češkoj kao i pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem Gebreva.

Sofija je optužila trojicu Rusa, za koje veruju da rade za GRU obaveštajnu službu, zbog trovanja Gebreva i još dvojice Bugara 2015.

Prag je takođe optužio GRU agente za eksploziju 2014.

Autor: redportal.rs

#Bugarska

#EU

#Ukrajina

#diplomatija

#gru

#rusija