Najčešće kupuju stanove na Halkidikiju ili u Sarandi

Imućniji Makedonci kupuju imanja na moru, uglavnom u susednoj Grčkoj i Albaniji.

Koriste ih za svoje potrebe, za razonodu, da bi imali gde da borave ako su započeli posao u susedstvu ili ih iznajmljuju. Agencija za promet nekretnina Impulse iz Skoplja kaže da građani najčešće kupuju stanove na Halkidikiju, ili u Sarandi.

- Ne postoji interesovanje za Crno more, iako je to bilo pre 10 ili 15 godina, ali sada su se stvari promenile, ne iz političkih razloga, već iz drugih razloga - rekla je agencija.

U Strumici takođe postoji interesovanje za kupovinu nekretnina van granica Makedonije.

- Građani pitaju, ali ne znaju procedure za kupovinu imovine u drugoj zemlji. Postoji interesovanje za prvu utakmicu i Solun u Grčkoj. Oni iz Strumice koji su imućniji, kupuju imanja do 70 ili 80 kvadrata - objašnjavaju iz Strumice Ski Home Real Estate.

U Kumanovu oni koji rade u Švajcarskoj, osim u rodnom gradu, kupuju imanja u Albaniji, a drugi koji su radili na Bliskom istoku kupuju male stanove u Grčkoj. Neki od ljudi koji su povređeni dok su radili na Bliskom istoku i dobili naknadu novac ulažu u nekretnine. Obično su to stanovi do 50 kvadratnih metara.

Agencija za nekretnine Ekpert Real Estate iz Kumanova kaže da cene stanova u susednoj Albaniji nisu porasle. U nekim mestima u Albaniji može se dogoditi da se nađe jeftiniji stan nego u Kumanovu.

- U Albaniju najviše ih znima Saranda. U Grčkoj obično kupuju za iznajmiljivanje. Stan se može naći za 900 evra po kvadratu, ali na lokacijama koje nisu toliko atraktivne. Za Crnu Goru je interes slab, za Bugarsku ne postoji, a Hrvatska je skupa za naše građane“ - rekli su iz Ekpert Real Estate.

Agencija za nekretnine Struga dodaje da klijenti iz nekoliko makedonskih gradova kupuju imanja u Valoni, Sarandi i Draču u Albaniji, površine od 40 do 50 kvadratnih metara za svoje potrebe.

Autor: redportal.rs

#Albanija

#Severna Makedonija

#građani

#grčka