Da bi zadovoljila potražnju za lansiranjem satelita, Kina će morati da izgradi veće rakete koje mogu da nose više satelita

Kineska svemirska luka Vančang sagradiće do kraja godine superračunski centar vredan 3 milijarde dolara za analizu podataka dobijenih iz svemira, izvestili su u utorak kineski državni mediji.

Sa planiranom investicijom od 20 milijardi juana (3,1 milijardu dolara), superračunski centar pružaće usluge velikih podataka za industrije, uključujući vazduhoplovni i pomorski sektor, počev od 2022. godine, saopštio je Hainan Dejli.

U narednoj deceniji, Kina predviđa masivna sazvežđa komercijalnih satelita koji mogu da ponude usluge u rasponu od brzih interneta za avione do praćenja pošiljaka uglja. Da bi zadovoljila potražnju za lansiranjem satelita, Kina će morati da izgradi veće rakete koje mogu da nose više satelita ili da izgrade više mesta za lansiranje, ili oboje.

Kina trenutno ima četiri lokacije za lansiranje - tri u unutrašnjosti i jedno u mestu Vančang u provinciji Hainan. Ranije ovog meseca, vlada je rekla da planira novu komercijalnu svemirsku bazu u Hainanu kako bi zadovoljila sve veću potražnju za lansiranjem.

Vlada takođe podržava Hainan u njegovoj međunarodnoj saradnji na lansiranju komercijalnih satelita i korisnog tereta, kao i istraživanju i razvoju u komercijalnom svemirskom letu.

Autor: redportal.rs

#kina

#rakete

#sateliti

#superračunski centar

#svemir