Medicinski deo koči popuštanje mera

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa održana je danas od 16.00 časova i na njoj je analizirana trenutna epidemiološka slika i razmatrano je eventualno popuštanje mera protiv koronavirusa.

Ranije danas predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija uskoro popustiti anti-kovid mere, jer je u našoj zemlji imunizacija stanovništva mnogo brža nego u ostatku Evrope, što utiče na poboljšanje epidemiološke slike.

S obzirom da se svakoga dana očekuje da broj vakcinisanih 1. dozom vakcine u Srbiji premaši 2.000.000 ljudi, a da se broj novozaraženih već duži vremenski period ne penje iznad 2.500 ljudi dnevno, veći deo Kriznog štaba smatra da bi mere trebalo popustiti.

Međutim, medicinski deo Kriznog štaba podseća da je svako popuštanje mera rezultiralo velikim porastom broja novozaraženih koronavirusom.

U obraćanju nakon sednice prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da će se sa otvaranjem ugostiteljskih objekata sačekati najverovatnije do 8. maja.

On je istakao da moramo izbeći scenario kakav je bio u ranijem periodu kada smo imali lepe dane.

- Želim da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali i da poštujemo mere. Preko 90% pacijenata koji su sada u kovid bolnicama su nevakcinisani. Ovaj podatak ističemo u 1. plan da bi svima bilo potpuno jasno. Fatalno završavaju najčešće nevakcinisani - rekao je Tiodorović.

On je pozvao i na još masovniju vakcinaciju stanovništva.

- Iznad 75 godina skoro 50% nam je vakcinisano sa obe doze. Taj deo starosne populacije smo zaštitili, jer je on bio najčešće bolestan. Ali slab nam je odziv u radno aktivnom stanovništvu, pre svega u velikim kolektivima - istakao je epidemiolog.

Tiodorović je rekao da brojevi moraju biti daleko manji da bismo ukinuli mere i nastavili sa normalnim životom.

- Čekamo da brojke budu daleko manje nego sada. Ako sve bude kako treba možda će restorani moći da rade od 8. maja i u zatvorenom delu - rekao je Tiodorović.

Kako je dodao, da bi došlo do popuštanja mera, mora doći do što veće vakcinacije u radno aktivnom stanovništvu.

Epidemiolog je potvrdio da se razmišlja i o dozvoli za održavanje muzičkih festivala poput Egzita.

- Povlastice za vakcinisane treba da razmatramo zajedno sa Evropom. Ovo pitanje, pored medicinskog, zahteva i pravni pristup - izjavio je Tiodorović.

Autor: redportal.rs

#krizni štab odluku

#krizni štab odlučio

#nove mere

#novih mera

#odluka kriznog štaba

#odluke kriznog štaba

#sednica kriznog