Ruski ministar spoljnih poslova cinično reagovao na optužbe iz Bugarske

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas, komentarišući optužbe Bugarske protiv ruskih državljana za navodno organizovanje eksplozija u Bugarskoj u periodu između 2011. i 2020. godine, da je iznenađen što Rusija još uvek nije optužena za saučesništvo u ubistvu nadvojvode Franca Ferdinanda, što je bilo povod za Prvi svetski rat.

- Dobro je što još uvek nismo okrivljeni za ubistvo nadvojvode Ferdinanda, ali šanse su da sve ide u tom pravcu - rekao je Lavrov u odgovoru na pitanje ruske agencija Tass da prokomentariše takve optužbe.

Portparolka bugarskog glavnog tužioca Sijka Mileva je ranije danas rekla da postoje sumnje da 6 Rusa stoji iza 4 eksplozije u fabrikama municije u Bugarskoj, u periodu između 2011. i 2020.

U tim fabrikama su bili proizvodi koji su pripadali bugarskom trgovcu oružjem Emilijanu Gebrevu.

S obzirom da znamo kako među zapadnim istoričarima postoji struja koja Srbiju pokušava da optuži za umešanost u atentat na Franca Ferdinanda i izazivanje Prvog svetskog rata, šala Sergeja Lavrova nije baš tako daleko od mogućnosti da postane realnost.

Naime, na Srbe se mnogo puta kroz istoriju gledalo kao na male Ruse, pa bi tako te optužbe na račun Srbije mogle posredno da se odnose i na Rusiju.

Sve u svemu, zaoštrena retorika između Rusije i Zapada se nastavlja, a svi se nadaju relaksiranju atmosfere nakon potencijalnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, o kome se dosta piše prethodnih dana.

Naime, Putin je Zelenskog pozvao u Moskvu, ali je ukrajinski lider predložio Vatikan za mesto sastanka.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#lavrov ferdinand

#lavrov ferdinanda

#lavrov optužbe rusija

#lavrov optužili