Zarobljena zver

Ove godine sezona Bika počela je 20. aprila i trajaće sve do 20. maja. Dakle, tačno 30 dana imaćemo da malo usporimo, posvetimo se više sebi i sopstvenom ugađanju, pre nego što nas dinamični, komunikativni i pomalo haotični Blizanci ponovo ubace u petu brzinu. Ali pre nego što se to desi, iskoristimo ovaj ležerniji period da uvaljeni u udobnu fotelju, uz kafu ili čaj, otkrijemo ko su i šta su, tačno, Bikovi?

Odnos čoveka i svetih bikova, krava ili teladi, jedan je od najstarijih u istoriji. Čuveni crteži u pećini Lasko prikazuju sada izumrle primerke Auroks goveda, ispod nečega što se smatra da su zvezde iz sazvežđa Bika, a sami crteži se smatraju starim oko 15.000 godina. Još starija je tzv. Venera iz Lausela, oko 25.000 godina star reljef, prikaz gole žene, koja drži bivolji rog, na kom je 13 godova. Godovi, navodno, predstavljaju broj lunarnih meseci u godini, te je ovo jedan od najstarijih primeraka kalendara koje imamo. Već tu i tada, Bik se povezuje sa onime što će ostati njegov arhetip: ljubav, plodnost, zemlja.

Foto: Wikipedia.org

Kod Sumera, jedne od najstarijih razvijenih civilizacija, Nebeski bik bio je prvi znak horoskopa, verovatno zato što je prolećna ravnodnevnica tada, umesto u Ovnu, padala u znaku Bika. U Epu o Gilgamešu, uvređena boginja Ištar, besna što ju je Gilgameš odbio, šalje na njega tog nebeskog bika, ali Gilgameš uspeva da ga ubije.

U Egiptu, kravolika boginja zemlje, ljubavi, radosti, majčinstva ali i neba, tj. Mlečnog puta - Hator, starija je od svih egipatskih dinastija, a njen sin, sveti bik - Apis, simbolizovao je faraone, i kroz njegovo žrtvovanje, i ponovno rađanje, simbol snage jedne zemlje da se uvek digne iz svog pepela.

Ipak, ono što nas kulturološki i astrološki najviše zanima jesu - Grci: kraljevi Minojske civilizacije na Kritu dobijali su titulu Bika Minosa, u čast legendarnog kralja Minosa, jednog od junaka čuvenog mita o Tezeju i Minotauru. Minos je bio sin Zevsa i Evrope. Prema mitu, Zevs se pretvorio u Bika, kako bi oteo Evropu, kada je ova, očarana lepotom bika, sela na njega, a ovaj poleteo sa njom na Krit, u pećinu, gde su uživali dok Evropa nije rodila Minosa. Kada je Minos stasao, molio se Posejdonu za pomoć, kako bi zavladao Kritom, a bog mora je posao bika, iz vode, kao znak da je Minos zakoniti vladar ostrva. Iako je Minos obećao da će žrtvovati bika Posejdonu u čast, očaran lepotom ovog stvorenja, Minos je odbio. Posejdonu je žrvovao običnog bika, a ovog zadržao za sebe, nadajući se da niko neće primetiti prevaru.

Foto: Wikipedia.org

Kao što se da pretpostaviti, Posejdon nije prevaren, umesto toga je nagovorio Afroditu, boginju ljubavi, da na Pasifaju, Minosovu ženu, baci čini požude, usmerene ka Posejdonovom biku. Iz ove, blago rečeno, bizarne situacije, rodio se čovek bivolje glave - Minotaur.

Minotaur je bio neobuzdano čudoviše, koje je Minos uspeo da zarobi smestivši ga u Lavirint, ali da bi ga tamo i zadržao, morao je godišnje da šalje grupu mladića i devojaka u Lavirint, da bih Minotaur proždere. Posle nekoliko godina, pojavio se mladić, Tezej, koji je dobrovoljno otišao u Lavirint, ubio Minotaura, a uz pomoć klupka, koje mu je poklonila Minosova ćerka, Arijadna, uspeo je da nađe put iz Lavirinta, oženi Arijadnu i kasnije postane novi kralj, novi Minos Krita.

Foto: Wikipedia.org

To je mit. Ali šta iz njega izvlačimo, što nam govori o osobinama ljudi rođenih u astrološkoj sezoni Bika? Pa, za početak, da je Minos upao u nevolju kada je postao pohlepan. Minos je bio kralj najmoćnije države helenskog sveta, i jedne od najmoćnijih kultura Sredozemlja. Imao je bogatstvo, moć, ugled, ali je zaboravio da oni nisu stvari za sebe, već služe nečemu višem, stanovništvu i bogovima. Minos je odlučio da zadrži Posejdonovog bika samo za sebe i time je sprečio prirodan tok stvari u svetu. Štaviše, Minotaur, kao posledica te Minosove odluke, je upravo onaj koji proždire mladost i sprečava da se život dalje razvija.

Minotaur je ona mračna strana Bika, u kojoj sebičnost, lenjost i rutina, sputavaju slobodan protok energije i duhovni razvoj. Ovo se uvek događa kada pojedinac, poput Minosa, stavi sebe na prvo mesto, ne priznajući da na svetu postoje veće i važnije stvari od njega samog, tj. da je on deo jedne veće celine. Spolja, Krit i Mikena, bili su moćna, sjajna civilizacija, dok su iznutra skrivali mračnu tajnu, koja ih je kočila i bukvalno izjedala iznutra.

Iako je Tezej stranac, koji je došao na Krit, kako bi ubio Minotaura, Tezej je, takođe, Posejdonov sin, dakle, isto ima te bivolje krvi u sebi, poput Minosa i Minotaura. To znači da upavši u tamni ciklus nepomeranja i samoproždiranja, Bikovi mogu sami sebe da revitalizuju, uradivši ono čega se najviše plaše: da dozvole svetu, vanjskim stvarima, slobodan pristup u svoj život.

U većini mitova u kojima se pojavljuje bik, kao što su onaj sa Gilgamešom ili ovaj sa Minosom, Minotaurom i Tezejem, junak ubija bika. Bik je naše telo i naši nagoni. Pobeda nad bikom znači, simbolički, pobedu čoveka nad sopstvenim nagonima, odnosno onaj momenat kada čovek zaista postaje gospodar svog života, jer uspeva da ukroti svoje najniže, i najsnažnije, porive i želje. Ovo se postiže jedino ako, za razliku od Minosa, prihvatimo da naši porivi, iako imaju svrhu, nisu najviši životni cilj, a da naše želje i talenti moraju biti usmereni prema drugima, kako bi ostvaraili svoj pun potencijal, a nama doneli istinski napredak i mir.

Autor: redportal.rs

#Bik

#Horoskop

#astrologija