Pršić: Mislim da nisam pogrešio dolaskom u FON

Sa jednim od najboljih futsal igrača Srbije u poslednjih 10 godina razgovarali smo o počecima u futsalu, šansama reprezentacije na Svetskom prvenstvu, ali i o Markovim planovima za budućnost.

Futsaler Marko Pršić za Redportal.rs:

Kako si odlučio da karijeru gradiš kroz futsal, a ne kroz fudbal?

Verovatno nisam zadovoljavao kriterijume u fudbalu. Sa 18 godina se pojavio tadašnji Marbo, privukla me malo i plata i to što sam već igrao neke turnire, i tako je sve počelo.

Srbija je poslednjih godina doživela ekspanziju futsala, reprezentacija igra velika takmičenja iz godine u godinu. Kao već iskusan igrač, kakav je tvoj savet dečacima povodom futsala? Kako postići da se deca odluče za futsal, a ne za fudbal?

Poruka deci: Što dalje od parketa, samo trava. Doduše, može košarka, rukomet, odbojka... malo šale. 😉😂 Ekspanzija traje godinama, ali još dosta toga treba da se desi i poklopi da bi ovaj sport bio cenjeniji. Uspeh reprezentacije na nekom od velikih takmičenja mnogo bi doprineo u tome.

Jedan si od najboljih futsal igrača Srbije godinama unazad. Šta te je navelo da inostranu karijeru zameniš za domaći šampionat?

Što se tiče inostranstva, imao sam neke ponude, ali s obzirom na koronu i na celu ovu situaciju... Imao sam ponude nekih čeških klubova i, na primer, tamo se nije igralo od avgusta do decembra. Odlučio sam se da ostanem u Srbiji. Pojavila se priča sa Fonom, i mislim da nisam pogrešio. Radujem se odlasku na treninge, atmosfera je odlična, osvojili smo prvi trofej, idemo po ligu sada.

Koliko Srbija može na Svetskom prvenstvu? Kakva su tvoja očekivanja?

Ako budemo otišli na prvenstvo sveta da se takmičimo i da ginemo jedni za druge, može se desiti svašta i da doguramo daleko. Treba verovati i sanjati. Najbitnije je da svi budemo zdravi, da se spremimo i fizički i psihički. Malo smo poljuljani poslednjih 6 meseci, ali sam ubeđen da ćemo biti pravi u septembru.

Foto: Instagram.com/fudbalskisavezsrbije

Kakve su šanse Srbije protiv Belorusije u baražu za Evropsko prvenstvo?

Favoriti smo, i moramo da odemo na EP. Bila bi velika šteta da u ovakvom sistemu takmičenja propustimo prvenstvo. Baraž dolazi posle SP, tako da mislim da ćemo biti u pravoj formi.

Vidiš li se u futsalu i posle igračke karijere? Možda kao selektor?

Iskren da budem, dugo sam u ovom sportu, dao mi je dosta toga, već sam planirao licencu da završim, ali zbog korone to nije bilo realno ove godine. Znam da je trenerski posao nešto sasvim novo, ali sam prošao dosta i inostranih i naših trenera, i plus igračko iskustvo sa terena. Mislim da mogu biti dobar trener, videćemo šta će vreme doneti.

Kolika je razlika u klupskom futsalu u Srbiji i u drugim državama? Na kom je nivou Srbija?

Prvenstvo je možda ujednačeno i onda je i zanimljivo drugima, ali, na primer, veliki broj reprezentativaca i bivših i sadašnjih igra preko. Zamislite taj broj igrača u našoj ligi, na primer, dva u FON-u, dva u Vinteru, dva u Pazaru, Vranju i plus neki stranac. Pa liga bi prštala. Ovako, mislim da je kvalitet lige loš, i ne želim da uvredim bilo koga. Pa ja prvi igram tu ligu, ali ima prostora za puno bolje dane, nadam se. Mnogo toga diktira novac, i to je, nažalost, tako.

Ko ti je najdraži saigrač?

Najdraži saigrač mi je Aleksandar Pavlović. Generalno je super atmosfera. Toga nema u inostranstvu, tamo odradiš trening i ideš kući, dok ovde se lepo družimo, šalimo i uživamo na treninzima u svakom smislu.

Najdraži gol?

Ima ih puno, lepi momenti i protiv Brazila, šta znam... Možda, u poslednje vreme, gol za odlazak na SP protiv Finske u KG, jer za 10-ak godina pričaćemo da smo otišli na SP pobedom od 1-0, strelac Pršic.

Može li se od FON-a očekivati stvaranje nekog novog Ekonomca? Liga šampiona sada deluje kao realan cilj.

Jako je teško dostići nivo Ekonomca. Nažalost, mislim da se to neće nikad ponoviti iako bih najviše voleo da takvih klubova ima bar 3-4 u ligi. Daj bože da grešim, ali jako teško. Što se tiče FON-a i ove sezone, ima tu još puno da se igra. Niko ne razmišlja o Ligi šampiona, idemo korak po korak.

Autor: redportal.rs

#fon

#futsal

#kmf fon

#milos

#prsic