Stotine jevrejskih demonstranta uzvikivali su "smrt Arapima" i sukobili se sa palestinskim demonstrantima

Nekoliko desetina ljudi povređeno je sinoć u sukobima u Istočnom Jerusalimu između ultradesno orijentisanih jevrejskih aktivista, Palestinaca i izraelske policije.

Stotine jevrejskih ultranacionalista uzvikivali su "smrt Arapima" i sukobili se sa palestinskim demonstrantima na Kapiji Damaska.

Policija, koja je pokušala da razdvoji dve grupe, koristila je šok-bombe i suzavac protiv demonstranata, a neki od njih su bacali kamenje i boce. Uhapšen je veliki broj ljudi.

Plestinski Crveni polumesec saopštio je da je povređeno najmanje 100 Palestinaca, uključujući 21 osobu kojoj je potrebno bolničko lečenje. Palestinci su optužili policiju da je pokušala da ih spreči da održe uobičajeno večernje ramazansko okupljanje ispred Kapije Damaska, istorijske lokacije u Starom gradu Jerusalima.

Policija je upozorila da će "čvrsto delovati protiv nasilja i nemira svih vrsta". Status Jerusalima je ključ izraelsko-palestinskog konflikta. U ovom gradu nalaze se svete lokacije za judaizam, islam i hrišćanstvo, naročito u Istočnom Jerusalimu.  

Autor: redportal.rs

#Jerusalim

#Jevreji

#Sukobi

#palestinici

#protesti