Na izložbi se nalaze radovi sestre Marije iz manastira Jasenovac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije večeras su otvorili izložbu pod nazivom Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja u Istorijskom muzeju Srbije.

Patrijarh Porfirije govoreći o izložbi na kojoj se nalaze radovi sestre Marije iz manastira Jasenovac rekao da je Jasenovac nadaleko poznat po ne samo po zlu nego po najeksremnijem mogućem zlu koje može da domisli ljudski um.

Predsedavajući presedništva Milorad Dodik istakao je da sam pomen Jasenovca u njemu pobudi sećanja na tužne priče iz njegovog zavičaja. Takođe je istakao da je Jasenovac najstravičnija reč njegovog detinjstva jer asocira na mnoge stradalnike. Sećanje na Jasenovac treba da bude u kolektivnom sećanju jer je Jasenovac odneo preko 500.000 srpskih života kao i jevrejskih i romskih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju izložbe rekao da je današnji dan podsetnik na ludačke ideje o istrebljenju. U NDH je radikalno zlo je bilo još radikalnije. U toj državi svako srpsko dete, žena i muškarac bio je suvišan. Sve je bilo posvećeno jednom cilju, a to je istrebljenje.

IZVOR: YT / Tanjug News Agency official

Autor: redportal.rs

#ndh