Preživeo zahvaljujući Čehu koji ga je predstavio kao svog 4. sina

Miloš Blagojević, od oca Ognjena, rođen je 8. 10. 1934. godine u selu Pucarima kod Kozarske Dubice. Imao je brata Vojislava i sestre Danicu i Maricu.

Pre rata Blagojevići su živeli na selu i imali svoje domaćinstvo. Već 1942. im je zapaljena kuća. Posle toga bili su kod babe. Potom je počela ofanziva, te je mali Miloš zapamtio prvo avione koji su došli i koji bombarduju.

Među poslednjima su išli u logore. Krenuli su u logor u Cerovljanima, pa u Draksenić, te u Kozarsku Dubicu. Cela porodica Blagojevića, sem oca, bila je zajedno i zajedno ušla u vagon.

Otac mu je bio u ratu, među partizanima, i poginuo je.

Miloš Blagojević ispričao je o jednom momentu kada je ostao bez opanaka. Dok su ih transportovali u koloni iz Uštica, došli su na Savu. Miloš je, kada je video vodu, skinuo opančiće koje je nosio i ušao u vodu da se umije. Ustaša ga je potom, kako priča, "uhvatio za tur" i podigao, te su mu opančići ostali. Posle je išao bos do železničke stanice.

Preživeo je zahvaljujući jednom Čehu. Naime, Emil Štefanek iz slavonskog sela Jakšić, nadomak Požege, spasio ga je od ustaša dajući mu lažni identitet svog 4. sina - Miće Štefaneka.

Nakon oslobođenja, majka je došla po njega, a on je prvo bežao od nje. Posle svega ostao je u kontaktu i sa svojom drugom porodicom.

IZVOR: YT / JasenovacMemorial

Autor: redportal.rs

#Miloš Blagojević

#Ustaše

#drugi svetski rat

#ispovest

#jasenovac

#logor