Danas počinje dvodnevni onlajn klimatski samit svetskih lidera

Američki predsednik Džozef Bajden okupiće danas svetske lidere na samitu o klimi, tokom kojeg će objaviti ambiciozne ciljeve Amerike, a očekuju se i obećanja drugih država o većoj brizi za okolinu.

Bajden će biti domaćin dvodnevnog onlajn samita Dan Zemlje, koji će okupiti oko 40 svetskih lidera. SAD su se ovim potezom ponovo našle u 1. liniji borbe protiv klimatskih promena, dok sve više raste bojazan usled zagrevanja planete.

Podsećamo da su klimatska pitanja bila daleko od fokusa administracije prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa, što je po pravilu reč kada se u Beloj kući nađe predstavnik Republikanske partije.

Grupe zelenih očekuju da će Bajden, koji se zalaže za domaći infrastrukturni, a ekološki prihvatljivi paket, udvostručiti ciljeve SAD kada je reč o smanjenju emisija štetnih gasova u narednih 10 godina.

- Američki predsednik se nada da će ciljevi SAD podstaći ostale lidere da "objave povećanje svojih ambicija - rekao je jedan zvaničnik administracije u Vašingtonu.

Objavu nove strategije svoje zemlje najavio je i japanski premijer Jošihide Suga, a kanadski premijer Džastin Trudo saopštiće da će njegova zemlja umanjiti emisije ugljenika za 40% do 45% do 2030. u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Kina je potvrdila da će se u samit uključiti i predsednik Si Đinping i da će održati "važan govor". Kina je najveći svetski emiter ugljenika i zajedno sa SAD emituje oko polovine gasova koji izazivaju klimatske promene. To znači da nikakvo rešenje nije moguće bez ove 2 zemlje.

Moskva je ranije najavila učešće predsednika Vladimira Putina.

Autor: Srna / redportal.rs

#bajden globalno zagrevanje

#bajden klima

#bajden klimatske

#bajden klimi

#bajden putin

#bajden putinom

#bajden putinu

#klimatski samit

#putin bajdenom

#putin bajdenu

#samit klime

#samit o klimi