Japanska mošusna dinja, jedan je od najskupljih plodova na svetu

Posle više od decenije eksperimentisanja, trio malezijskih farmera kaže da je pronašao pravu mešavinu hranljivih sastojaka i tretmana za uspešan uzgoj japanskih mošusnih dinja, jednog od najskupljih plodova na svetu.

Farmeri malezijske kompanije Mono Premium Melon redovno trljaju dinje mekom krpom ili rukavicom, što je praksa nazvana "tama-fuki" da bi pojačala njihov ukus i puštala klasičnu muziku preko zvučnika u plastenicima, za šta se veruje da stimuliše rast.

- Svaka pojedina japanska dinja koju vidite na našoj farmi gotovo je poput umetničkog dela - rekao je Seh Čeng Sijang, direktor i suosnivač Monoa, na farmi kompanije u malezijskoj administrativnoj prestonici Putradžaji.

Od prošlog veka farmeri u Japanu usavršavaju umetnost gajenja ovih dinja, koje su cenjene zbog ukusa i preciznog sfernog oblika, a prodaju se u luksuznim prodavnicama sa luksuznim predmetima. U pokušaju da pariraju sa ovim kvalitetom, poljoprivrednici su morali da se izbore sa vrućom i vlažnom tropskom klimom Malezije, svetom udaljenim od umerenijih uslova u Japanu.

- Moramo biti sigurni da se ishrana, zalivanje i đubrivo obavljaju vrlo dosledno i precizno - rekao je Seh, dodajući da su pokušali da uzgajaju više od 10 vrsta japanske dinje, pre nego što su pronašli pravu.

Nakon donošenja semena dinje iz Japana, malezijski farmeri otputovali su na japanske farme kako bi naučili metode uzgoja i pokušali da ih primene u Maleziji. Takođe su koristili sistem pokušaja i greški da bi prevazišli izazove kao što je određivanje optimalnog sastava ishrane biljaka dinje.

Uprkos ovim preprekama, prva serija Mono od 200 odabranih dinja rasprodata je, uglavnom zahvaljujući prodaji na mreži. Dinje se prodaju po 168 ringita (40,70 američkih dolara), otprilike trećinu cene po kojoj japanske sorte obično idu.

- Prilično je zanimljivo znati da kao Malezijac zaista možemo uzgajati dinje japanskog kvaliteta u Maleziji - rekla je Elijene Čov, mušterija koja je prisustvovala nedavnom događaju u plastenicima.

Autor: redportal.rs

#Dinja

#Malezija

#mošusna dinja

#uzgoj