Još jedan napredak ka Marsu

NASA je zabeležila još jedan napredak u istraživanju Marsa pretvarajući ugljen-dioksid iz atmosfere Marsa u čist kiseonik koji se može udisati.

Ovaj pravi presedan da se ekstraktuje kiseonik iz atmosfere Marsa je uspeo zbog uređaja koji se zove Perseverance. On je stigao na Mars u februaru posle 7 meseci putovanja sa Zemlje.

Na svojoj prvoj misiji, uređaj veličine tostera koji se zove MOXIE, skraćeno od Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, proizveo je oko 5 g kiseonika, što je može da posluži za oko 10 minuta disanja astronautu.

IZVOR: TW / @NASAJPL

Iako je prvi proizvod skroman, poduhvat predstavlja prvu eksperimentalnu ekstrakciju prirodnog resursa sa druge planete.

- MOXIE nije samo prvi instrument koji je proizveo kiseonik sa drugog sveta - rekla je Trudi Kortez, jedna od direktorki u NASA. Nazvala je to prvom tehnologijom koja će pomoći budućim misijama da preživljavaju na drugoj planeti.

Uređaj radi putem elektrolize koristeći ekstremnu toplotu kako bi razdvojio atome kiseonika od molekula ugljen-dioksida, koji sačinjava oko 95 % atmosfere Marsa.

Ostalih 5 % atmosfere, koja ima samo 1 % gustine od Zemljine, sastoji se od molekula azota i argona. Kiseonik jedva da postoji.

Ovaj resusrs je ipak suštinski bitan za istraživanje Marsa kako za disanje tako i za gorivo za letelice sa kojim treba da se vrate kući.

Količine potrebne za to su ogromne.

NASA je objavila da je za 4 astronauta na Marsu potrebno 7 tona goriva zajedno sa 25 tona kiseonika.

Astronautima koji bi živeli i radili na Marsu bi bilo potrebno oko tonu kiseonika za godinu dana.

MOXIE je dizajniran tako da može da konvertuje 10 grama na sat.

IZVOR: TW / @NASAPersevere

Uz Moksija poslat je još jedan uređaj Ingenuity čija je misija da pretražuje fosile starih mikroba koji su možda postojali na Marsu pre milijardu godina.

Autor: redportal.rs

#mars

#nasa

#svemir