U zloglasnoj fabrici smrti ustaše su od 1941. do 1945. ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma

Oko 600 preživelih zatvorenika zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u nacističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, pokušalo je na današnji dan 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopa slobode, ali je u tome uspelo samo njih 60. U toj najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svetskom ratu, od leta 1941. do 30. aprila 1945. ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj NDH na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora.

Logor su uništile ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

"Radni logor Jasenovac", kako ga naziva hrvatska državna administracija, bio je stratište za Srbe, Rome i Jevreje oba pola, svih uzrasta, socijalnih, obrazovnih i drugih profila. Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Tokom Drugog svetskog rata, jedino mesto u celoj Evropi u kojem su postojali specijalni logori za decu bila je Hrvatska. Broj žrtava u koncentracionom logoru Jasenovac nikada nije tačno utvrđen. Logorska arhiva je dva puta uništavana – početkom 1943. i aprila 1945. godine.

Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945. godine, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je broj žrtava između 500.000 i 700.000. Nemački generali iz Drugog svetskog rata davali su veoma različite podatke o broju Srba ubijenih u NDH, ali im je zajedničko da svi pominju stotine hiljada stradalih.

Autor: redportal.rs

#Proboj

#Ustaše

#jasenovac

#logor

#ndh