Neočekivan obrt u sudskom procesu

Članovi međunarodne kriminalne grupe hakera koji su uhapšeni u Srbiji zbog sajber pljačke vredne 70 miliona dolara čekaju odluku Suda o izručenju Americi. Tokom procesa o izručenju osumnjičenih istražnim organima Amerike, došlo je do neočekivanog obrta.

Srpski državljanin, Antonije S, kao član organizovane kriminalne grupe osumnjičene za višemilionsku sajber prevaru zatražio je od Višeg Suda u Beogradu da bude izručen u SAD. Ostalih 10 osumnjičenih članova grupe, među kojima su i državljani Bugarske, Crne Gore i Filipina trenutno su u pritvoru u Srbiji i Sud razmatra zahtev američkih vlasti o izručenju.

Članovi grupe strahuju da se Antonije nagodio sa američkim Tužilaštvom, da bude svedok saradnik i da će oni, ukoliko budu izručeni biti osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne zbog kompjutertske prevare, zavere i pranja novca.

Osumnjičeni se terete da su otvarali internet sajtove koje su koristili kao lažne investicione platforme za binarne opcije i rudarenje kriptovaluta. Sumnja se da su ohrabrivali fizička lica iz svih delova sveta da ulože i ostave novac, lažno im prikazujući uvećanje vrednosti investicije. Kada bi investitori zatražili da im se isplati novac, osumnjičeni pripadnici kriminalne grupe bi ugasili platformu, a uloženi novac zadržavali za sebe. Osumnjičeni su koristili 40 investicionih internet platformi, a žrtve prevare, među kojima su i američki državljani, oštećene su za 70 milijardi dolara.

Američki istražni organi pratili su tokove novca i utvrdili da je najveći deo završio na računima fizičkih i pravnih lica na Filipinima. Istragom je utvrđeno je da postoji veći broj uplata sa računa na Filipinima na račune osumnjičenih u poslovnim bankama u Srbiji.

Oni su tim novcem kupovali nekretnine. Takođe, utvrđeno je da je značajan deo novca uplaćen na račune osumnjičenih sa računa pravnih i jednog fizizckog lica iz Australije, koje američki istražni organi sumnjiče da je član kriminalne grupe. Osumnjičenima su privremeno oduzeti stanovi, kuće, lokali, placevi u Beogradu, Nišu i Sremskoj Kamenici

Autor: pink.rs

#Suđenje

#hakeri

#prevara