Tim naučnika iz NASA otkrio "uvrnuti molekul" u atomsferi Saturnovog satelita

Titan, inače poznat u naučnim krugovima kao "uvrnuti Saturnov satelit" je upravo ovih dana postao još čudniji. Razlog je što je u atmosferi ovog drugog najvećeg satelita u Sunčevom sistemu detektovan neobičan molekul po imenu ciklopropeniliden (C3H2), koji je do sad bio poznat samo kao veštačka tvorevinama u laboratorijama.

Zapravo, taj molekul je toliko redak da njegovo prisustvo nije detektovano ni u jednoj atmosferi, jer se verovalo da je njegovo postojanje moguće samo u međuzvezdanom prostoru. Ono što je posebno za ovaj molekul jeste činjenica da može biti osnova za formiranje posebnih živih ćelija, pa samim tim i posebne forme života.

- Na Titan gledamo kao na laboratoriju iz stvarnog sveta, u kojoj možemo videti razvoj hemijskih jedinjenja u sličnim okolnostima kao što verujemo da je bio slučaj sa Zemljom na njenom samom početku - izjavila je astrolog Melisa Trejner iz NASA Godard centra za svemirske letove.

Ciklopropeniliden, koji i među naučnicima važi za čudan molekul, specifičan je po tome što je izuzetno reaktivan, tako da u dodiru sa drugim molekulima brzo nestaje kako bi se stvorila nova jedinjenja. Zbog toga se i smatralo da je nemoguće da postoji osim u međuzvezdanom prostoru, jer je u tom području mogućnost njegove interakcije sa ostalim molekulima izuzetno mala.

Titan, s druge strane, se dosta razlikuje od uslova koji vladaju u međuzvezdanom prostoru, budući da je pun hidrokarbonskih jezera i oblaka, dok mu se atmosfera sastoji od nitrogena i, u manjoj meri, metana. Naučnici veruju da se ispod ove površine nalazi okean slane vode.

U želji da bolje prouče Titanovu atmosferu 2016. godine je pokrenut NASA program pod vođstvom astronoma Konora Niksona, čija je namera bila da upotrebom sistema interferometra ALMA u Čileu detektuju sastav čestica u atmosferi ovog Saturnovog satelita. Srećom po program, opisani molekul je detektovan.

- Kad sam dobio potvrdu da se radi o ciklopropenilidenu, pomislio sam kako je to potpuno neočekivano. Titan po svemu sudeći jedinstevn u Sunčevom sistemu i predstavlja pravi dragulj kad su u pitanju novi molekuli - izjavio je Nikson.

IZVOR: YT / @NASASolarSystem (video je iz 2013. o tadašnjem otkriću)

Rad na dodatnom proučavanju ovog otkrića se nastavlja, a sam molekul, iako se smatra mali i čudnim, može biti važan deo slagalice o pritodi Titanove atmosfere. Kako će se taj deo ukloputi, ostaje da se vidi.

Autor: sciencealert.com / redportal.rs

#ciklopropeniliden

#saturn

#titan