Pozvao Putina da se nađu u zoni konflikta

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da se nađu u istočnoj Ukrajini u regionu Donbas kako bi stupili u mirovne pregovore i smanjili tenzije između dve države.

Zelenski je urgirao zapadnim saveznicima da podrže Ukrajinu u okršaju sa Rusijom.

Kijev i Moskva su se međusobno optuživali za povećanje borba u Donbasu, u kojem se ukrajinske trupe bore protiv pro ruskih snaga u ratu koji je od 2014. godine odneo oko 14.000 života.

Ukrajina, njeni saveznici sa zapada i NATO su optužili Rusiju za provokaciju slanjem vojske na istočnu granicu Ukrajine i na Krim. Sa druge strane, Rusija je optužila SAD i NATO za provokacije u Crnom moru.

- Gospodine Putin, spreman sam da idem do kraja i pozivam vas da se sretnemo bilo gde u Donbasu gde se ratuje - rekao je Zelenski.

Konflikt je i naterao Ukrajinu da urgira da bude primljena u NATO. Takođe su pozvali EU da uspostavi dodatne ekonomske sankcije Moskvi, mada su svesni da to nije toliko moguće trenutno.

- Našim građanima su potrebni konkretni dokazi da u osmoj godini rata, država koja je štit Evrope po ceni svojih života, dobije podršku ne samo kao partner već kao igrač istog tima, direktno na terenu, rame uz rame - dodao je Zelenski.

Ukrajina je želi da reši sukob diplomatski ali je spremna da se brani ako bude napadnuta.

- Da li Ukrajina želi rat? Ne. Da li je Ukrajina spremna za rat? Da. - izjavio je Zelenski.

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

IZVOR: IG / zelenskiy_official

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Zelenski

#mirovni pregovori

#putin

#rat

#rusija