Branka Veselinović napunila 102 godine! Koja je tajna njene dugovečnosti?

Branka Veselinović definitivno je oborila sve rekorde kada je dužina trajanja karijere u pitanju. Rođena je dok je Prvi svetski rat još uvek trajao, a kada nečija karijera traje 80 godina, onda je ona zaista posebna i vredna pomena i pamćenja.

Ova prvakinja srpskog glumišta jedna je od osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrala je u prvoj predstavi ovog pozorišta 1948. godine, a pre toga je glumila u Narodnom i Umetničkom pozorištu u Beogradu, kao i u Srpskom narodnom u Novom Sadu.

Foto: RED Portal/RED

Pored bogate pozorišne karijere, ostvarila je zapažene uloge i na filmu i televizijskim serijama, naročito tokom 60-ih i 70-ih godina. Poslednju ulogu odigrala je u TV seriji Urgentni centar 2014. godine.

Zanimljivo je da se ova poznata glumica veoma blisko družila sa legendarnom pesnikinjom Desankom Maksimović.

- I danas, kada se srećem sa decom, prenesem im Desankinu poruku: "Ja ću biti gore sa mojim crnim šeširom, a ti Branka, kad budeš sa decom, ja ću da im mašem." Kad god se družim sa dečicom, ja im kažem da pogledaju u nebo, jer će videti Desanku kako im maše šeširom. Ona se zagledaju i dugo aplaudiraju. Pa, sad bih zaplakala - ispričala je Branka jednom prilikom o svom prijateljstvu sa Desankom.

Autor: redportal.rs

#branka veselinovic

#glumica

#pozoriste