Popularna kriptovaluta napravila neverovatan skok

Kriptovaluta koja je napravljena kao šala je eksplodirala skoro za oko 8100 %.

Mim dudža je došao do ukupne vrednosti od 50 milijardi $ trgovinom te aktive, što je na primer više nego Ford Motor Co.

Ispod je grafik cene u dolarima od nastanka kriptovalute.

Foto: coindesk

Rast ove kriptovalute je povezan i sa GameStop sagom koja je potpuno zapalila finansijski sektor prethodnih meseci.

Ovog puta su kupci pretvorili parodiju kriptovalute u vrednosnu imovinu. Na forumima su se kupci zajednički organizovali i cilj im je dostizanje 1 $.

Grafik ispod pokazuje pretragu kriptovaluta na Guglu.

Foto: Google trends

Oba slučaja pokazuju kolika je zapravo moć određenih internet zajednica i koliko mogu da utiču na promene na tržištu. Ipak, optimizam da će cena kriptovalute stalno rasti nosi sa sobom veliki rizik, ako bi se srušila mnogo ljudi bi ostalo bez novca.

Ipak, optimizam je na velikom nivou i doudž se poredi sa bitkoinom koji do sada nije propao.

IZVOR: TW / @elonmusk

Za sada nema novih slučaja aseta u koje su investirale slične internet zajednice ali mnogi investitori od sada prate detaljno svaku neobičnu promenu na tržištu kako bi se zakačili na brze promene.

Nekim investitorima dogecoin "liči na mehur", mada za sada nema naznaka velikog potencijalnog pada.

Da ste na primer uložili 10.000 $ krajem 2020. godine u dogecoin vi biste trenutno bili na čak 821.000 $ što pokazuje koliko je uvrnuta 2021. godina bila po pitanju ove kriptovalute.

Ako bi dogecoin dostigao 1 $, ukupna vrednost bi prestigla General Motors Co.

- Ovo je apsurdno. Nikad nisam video ništa slično. Ovo je jedna od stvari kada krene da raste ne može da stane - rekao je jedan od osnivača dogecoin-a Bili Markus.

Za razliku od bitkoina, dogecoin nema limit i svakim danom se uvećava. Trenutno je u opticaju oko 129.2 milijarde dogecoin-a prema CoinDesk-u.

IZVOR: TW / @dogecoinrise

Kriptovalute su vrlo volatilne, moguće je da se rast i pad cene u procentima bude i dvocifren u samo jednom danu. Bitkoin je na primer u nedelju pao za 10 %.

Stimulus i zajmovi sa niskom kamatom, kao vid državne pomoći, doprineli su povećanju cena svih akcija pa i ove kriptovalute.

Dogecoin sam po sebi je postao vrlo popularan na društvenim mrežama, uz mimove, armiju koja želi da "pošalje doudž na Mesec" kao i poznate ličnosti koje podržavaju ovu kriptovalutu kao što je Ilon Mask.

IZVOR: TW / @SlimJim

Platforme i aplikacije za trgovinu su imale velike probleme da održavaju servere zbog ogromnog naleta novih investitora u kriptovalute.

Prošlog četvrtka i petka je registrovano povećanje od 71 put veće od mesečnog proseka potražnje kriptovaluta.

Autor: redportal.rs

#DogeCoin

#Ilon Mask

#kriptovaluta

#mimovi

#tviter