Poznati lovac na naciste Efraim Zurof pridružio se zgražavanju nad veličanjem ustaštva

Pre nekoliko dana košarkaš Portlanda Jusuf Nurkić razbesneo je mnoge na Balkanu objavom u kojoj je početak meseca Ramazana čestitao slikom Poglavnikove džamije koja je sagrađena 1944. godine u Zagrebu.

Naime, sporna džamija podignuta je te 1944. u Zagrebu, tadašnjoj prestonici ustaške Nezavisne države Hrvatske, nacističkog satelita. Džamija koja je nazvana po ozloglašenom ustaškom poglavniku Antu Paveliću ustvari se nalazila u zgradi Doma likovnih umetnosti kralja Petra I Oslobodioca, koju je 1938. godine izgradila Kraljevina Jugoslavija.

Ovu kulturnu ustanovu ustaše su u znak zahvalnosti muslimanima za podršku u ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima pretvorile u džamiju i nazvale je po svom vođi.

Nurkić je objavu brže bolje obrisao kada je shvatio šta je učinio, ali šteta je već napravljena. I pored brisanja, svi znaju šta je objavio.

Zbog toga što je objavio stigle su na njegov račun brojne osude od ljudi širom Balkana, a sada je njegov potez osudila i Međunarodna jevrejska Organizacija Simon Vizental, sa sedištem u Los Anđelesu.

Naime, poznati lovac na naciste širom sveta Efraim Zurof podelio je na svom Tviter nalogu saopštenje koje je izdala ova organizacije povodom veličanja ustaških simbola od strane jednog košarkaša.

IZVOR: TW / @EZuroff

- U objavi je bila fotografija zagrebačke džamije, koja je izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih Muslimana genocidnom režimu Ustaša. Ustaše su sprovodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a takođe su ubile hiljade antifašistički nastrojenih Hrvata katolika. Ako je Nukrićev motiv bio izražavanje podrške ili saosećanje ili nostalgiju prema ustašama, koje su ubile stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, Simon Vizental Centar nedvosmisleno osuđuje takve izjave - stoji u saopštenju ove nevladine organizacije iz Los Anđelesa.

Zurof je takođe dodao da je ponosan što je pomogao u privođenju pravdi komandanta ustaškog logora smrti Jasenovac Dinka Šakića, kome je za ratne zločine suđeno u Zagrebu nakon što je otkriven i uhapšen u Argentini.

Autor: redportal.rs

#dzamija zagreb

#jevreji osuda

#jevreji osudili

#jevrejska organizacija

#nurkić objava

#nurkić ustaša

#nurkićeva objava

#organizacija jevreja

#pavelic dzamija

#poglavnikova dzamija