Lepe vesti dolaze sa Instituta za majku i dete 💓

Dečak uzrasta 11 godina koji je imao tešku upalu pluća oporavio se od koronavirusa na Institutu za majku i dete, rekao je pomoćnik direktora Instituta za majku i dete, prof. dr Vladislav Vukomanović.

Bio je na visokom protoku kiseonika, nije intubiran, ali je imao veliki skor pluća. Njegovo stanje je bilo zabrinjavajuće, ali se na radost svih, oporavio. Više ne leži u intenzivnoj nezi, već na običnom kovid odeljenju ove ustanove.

- Imali smo jednog dečka od 11 godina koji ima šećernu bolest a koji je imao tešku upalu pluća. Sve je to ličilo na odraslog bolesnika sa kovidom pre nego na dete. Gojazna deca su sklonija komplikacijama, isto kao deca sa šećernom bolešću, sa plućnim oboljenjima, kardiovaksularnim, hematološkim i to se pokazuje kao tačno - kazao je prof. dr Vukomanović i dodao:

- Pitanje je da li je to izazvao neki drugi mutirani soj virusa ili ne. Radi se samo o jednom detetu. Bio je na visokom protoku kiseonika, nije intubiran na sreću, ali je imao veliki skor pluća. To je nalaz na skeneru koji pokazuje koliko su pluća zahvaćena upalom. Baš je bilo prognostički dosta zabrinjavajuće, ali se oporavio. On je još kod nas, bio je u kovid intenzivnoj nezi do pre nekoliko dana a sada u njoj nemamo nikog.

Autor: redportal.rs / Telegraf.rs

#Covid19

#Dečak

#korona

#koronavirus

#virus