Problem koji sve više zabrinjava populaciju

Poznati i cenjeni profesor dr Branimir Nestorović u jednom od svojih blogova koje je pisao otkrio je šta je glavni razlog da muškarci sve više liče na žene, kako fizički tako i mentalno.

Na osnovu sprovedenih istraživanja može se zaključiti da muškarci poslednjih godina imaju 30% niži nivo testosterona nego što su ga imali 1992. godine.

- I bez medicinskog znanja su vidljivi simptomi fizičke feminizacije muškaraca kroz sve veći procenat ćlavosti, piskav glas, depresiju, hroničan umor i gubitak libida. Postoji više razloga zašto se ovo događa. Prvi su ksenoestrogeni odnosno hemijske materije iz plastike, koje imaju estrogenska dejstva. Ove materije deluju i na nerođenu decu, u utrobi majke, delujući negativno na razvoj muških karakteristika - započinje svoj blog važnim informacijama profesor Nestorović i osvrće se na istraživanje:

- Tokom proteklih 100 godina je u našu sredinu uneto oko 85.000 hemikalija, od kojih većina nije prošla nikakva testiranja za uticaj na zdravlje ljudi ili okolinu. Posebno se u svojim efektima na snižavanje testosterone ističu diokisini i polihlorisani bifenili. Istraživači iz Kolorada su dokazali da muške ribe razvijaju ženske polne organe, kada se u vodu dodaju ove materije. Nedavno testiranje je otkrilo da 80% reka i potoka u SAD sadrži visoke koncentracije ovih materija (plastika se često baca u vodu) - tvrdi Nestorović.

On napominje da su drugi izvor estrogena u vodi oni iz kontraceptivnih pilula koje žene izlučuju kroz mokraću, koja ide u kanalizaciju:

- Hormoni za održavanje trudnoće takođe utiče na fetuse muške dece, menjajući njihovu diferencijaciju. Ksenoestrogeni dovode do ozbiljnog disbalansa endokrinog sistema. Povezani su sa tumorima testisa kod muškaraca, dojke u žena, a remete i funkciju štitne žlezde. Takođe, izazivaju ciste na janiku, migrene, fibrocističnu bolest dojke, uvećanje dojki kod muškaraca, promene ponašanja.

Profesor je nizak nivo testosterona doveo u vezu sa dijabetesom:

- Ona je dvosmerna, dijabetes smanjuje nivo testosterona, a nizak testosteron u serumu predsponira ka dijabetesu (ćelavost, gojaznost, metanolički sindrom). Istraživanja iz Argentine ukazuju da je testosterone važan u regulisanju nivoa šećera u krvi. U ključnom istraživanju iz 2009. je pokazano da nizak testosteron predisponira ka kardiovaskularnim oboljenjima. Dakle, muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju visoku sklonost ka kardiovaskularnim oboljenjima. Masno tkivo na stomaku ima sposobnost da samo stvara estrogene, pogoršavaju sve opisane promene - upozorava Nestorović.

Profesor na kraju otkriva kako povećati nivo testosterona:

- Jedite dosta voća i povrća, smanjite količinu šećera u ishrani, smanjite nivo stresa, kontrolišite zapaljenje (aspirin, antioksidansi...). Ne uzimajte prekomerne količine alkohola, unosite hranu koja podržava sintezu testosterone kao što su cink, zeleni čaj i vitamin C.

Autor: alo.rs / redportal.rs

#branimir nestorovic

#istrazivanje

#muskarci

#profesor

#saveti

#zene