Neće sledeti isti kurs kao SAD

Ministri spoljnih poslova EU na videokonferenciji 19. aprila neće odobriti sankcije protiv Rusije, zajednica ne priprema nova ograničenja. To je novinarima u petak najavio visoki zvaničnik spoljnopolitičke službe EU na brifingu uoči sastanka čija će glavna tema biti situacija u Ukrajini

- Američka administracija nas je unapred obavestila o pripremi sankcija protiv Rusije, konsultovali smo se u vezi s tim, ovo je pozitivna razlika u odnosu na prethodnu američku administraciju - rekao je.

- U EU se izricanje sankcija vrši u tri faze: prvo države ili visoki predstavnik Borelj podnose predlog za sankcije, zatim se ti predlozi razrađuju u radnim grupama, a zatim ih države EU odobravaju. Mogu čvrsto da kažem reći da na dnevnom redu ne postoji pitanje odobravanja novih sankcija. Takođe mogu da kažem da radne grupe trenutno ne sprovode pripremni rad na novim sankcijama - rekao je diplomata.

Istovremeno, primetio je da ne zna da li pojedine države EU rade na novim paketima sankcija protiv Rusije, jer je to van njegove nadležnosti.

U četvrtak su Sjedinjene Države uvele novi paket sankcija protiv Rusije. EU je u zvaničnoj izjavi podržala ove sankcije, ali nije obećala da će slediti isti kurs.

Autor: redportal.rs

#EU

#SAD

#rusija

#sankcije