Ostrvska država na Pacifiku nizom restriktivnih mera želi da iskoreni duvanski dim

Sve zemlje sveta bore se na neki način protiv duvanskog dima, kao i svih ostalih neželjenih supstanci. Međutim, čini se da je Novi Zeland rešio da potpuno raskrsti sa ovom ružnom ljudskom zavisnošću, koja je uzrok mnogih bolesti današnjice. Stoga su vlasti ove ostrvske zemlje najavile paket mera čiji je glavni cilj zabrana pušenja za sledeću generaciju Novozelanđana. Na ovaj način, ostrvo na pacifiku približiće se zacrtanom cilju da do 2025. godine u potpunosti iskoreni konzumiranje cigareta.

Planovi uključuju postepeno podizanje zakonske starosne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duvanskih proizvoda svima koji su rođeni nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju, prenosi britanski Gardijan.

- Potreban nam je novi pristup - izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Novog Zelanda Aješa Veral, dodajući da oko 4.500 građana Novog Zelanda svake godine umre od posledica izazvanih duvanskim dimom.

Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duvanskim proizvodima, zabrana filtera, određivanje minimalne cene duvana i ograničavanje lokacija na kojima se može prodavati duvan i cigarete.

- Moramo da ubrzamo napredak da bismo mogli da postignemo taj cilj o potpunom iskorenjivanju pušenja do 2025. godine - poručila je Veral.

Poznato je da su se mnoge zemlje širom sveta koje su prohibicijom pokušale da iskorene određene neželjene sustance suočile sa činjenicom da je to nemoguće, jer se vrlo brzo razvije crno tržište, koje uz nešto veći rizik i cene veoma lako preuzme primat ukoliko ne postoje legalni kanali.

Najnovije predloge su pozdravile brojne organizacije iz oblasti javnog zdravstva, ali su naišli i na kritike zbog potencijalnih neželjenih posledica, uključujući mogućnost bankrota vlasnika malih prodavnica, kao i mogućnost širenja crnog tržišta duvana.

Ostaje da vidimo hoće li Novi Zeland postati 1. država u svetu bez duvanskog dima, ili će se suočiti sa nemogućnošću zabrane neželjenih supstanci, poput drugih država.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#cigarete zeland

#cigarete zelandu

#novi zeland

#pušenje ilegalno

#pušenje novi zeland

#pušenje novom zelandu

#zabrana pušenja zeland

#zabrana pušenja zelandu