Sve više Turaka koristi kriptovalute kako bi zaštitili svoju ušteđevinu od rastuće inflacije

Turska centralna banka zabranila je upotrebu kriptovaluta, kao što je bitkoin, za plaćanje stvari i usluga, objavljeno je danas u Službenom glasniku te zemlje.

Odluka bi mogla zaustaviti tursko tržište kriptovaluta koje je poslednjih meseci dobilo zamah kada su se investitori pridružili globalnom skupu bitkoina, pokušavajući da se zaštite od pada lire i inflacije koja je prošlog meseca dostigla 16%.

Bitkoin je pao za 4,6% na 60.333 dolara T nakon zabrane, koju je kritikovala glavna turska opoziciona stranka. Manje kriptovalute eterijum i KSRP, koji imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinima, pali su između 6% -12%.

U izjavi, centralna banka je rekla da kripto imovina "nije podložna nikakvim mehanizmima regulacije i nadzora u centralnom regulatornom tel", te između ostalog predstavlja sigurnosni rizik.

- Njihova upotreba u plaćanjima može prouzrokovati nenadoknadive gubitke za strane u transakcijama i uključuju elemente koji mogu potkopati poverenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste u plaćanjima - dodala je centralna banka.

Jedan od razloga je i mogućnost nelegalnog korišćenja tih sredstava zbog "anonimnih struktura". Odluka će na snagu stupiti 30. aprila.

Obim kriptotrgovine u Turskoj dostigao je 218 milijardi lira (27 milijardi dolara) od početka februara do 24. marta, u odnosu na nešto više od 7 milijardi lira u istom periodu godinu dana ranije, prema podacima američkog istraživača Chainalisisa koji je analizirao Rojters.

Trgovanje je poraslo u danima nakon što je Erdogan zamenio guvernera banke, spustivši liru čak 15%, a turske vlasti su prošle nedelje zahtevale korisničke informacije od platformi za kriptotrgovanje.

Autor: redportal.rs

#Turska

#bitkoin

#kriptovalute

#zabrana