Zbog ovog zakona su pokrenuti masovni protesti

Francuski poslanici dali su podršku usvajanjem zakona o "globalnoj bezbednosti" koji je pokrenuo niz protesta širom države.

Zakon je zasnovan na članu 24 koji kaže da će predstavljati prekršaj ako se budu delile slike policajca na dužnosti gde će moći da se prepozna njegovo lice ili ime.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanjan rekao je da ovaj zakon treba da zaštiti policajce od poziva na nasilje preko interneta, a podršku ovom zakonu su dali i sindikati policije.

Nevladine organizacije i medijske organizacije su izrazile veliko nezadovoljstvo zbog ovog zakona i ukazale su na to da bi ovim zakonom mogla da se umanji sloboda medija, kao i da on vodi do manjka policijske odgovornosti.

Masovni protesti koji su pokrenuti imali su kao glavni zahtev da se ovaj član u potpunosti izmeni. Inače, u članu zakona se navodi da će bilo koji objavljeni video sa namerom da se identifikuje supružnik ili supruga policajca, kao i njihova deca, biti smatran kao prekršaj.

U slučaju da neko načini ovaj prekršaj, može da ga sačeka kazna od 5 godina zatvora i 75.000 evra. Prethodni plan je bio da ta kazna iznosi godinu dana i 45.000 evra.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#policija

#protesti

#zakon