U okviru programa Žene na izborima u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO: Centar za promociju i unapređenje zdravlja Opštine Stari grad predstavio je projekat Zdrava mladost - srećna starost, koji je namenjen najmlađoj i najstarijoj populaciji, preneo je portal Klix.ba. Planira se da projekat doprinese razvoju zdravih stilova života osoba treće životne dobi i dece predškolskog i školskog uzrasta.

Stručni i licencirani fizioterapeuti ovog centra snimili su najmlađima setove vežbi prilagođene za uzrast predškolske dece, uzrast osnovnog obrazovanja i decu sa poteškoćama u razvoju.

Video-materijal sa ovim vežbama biće dostavljen školama i vrtićima sa područja Opštine Stari grad. Cilj je da se vežbe postave na onlajn platforme kako bi bile dostupne učenicima. Takođe, planira se i emitovanje na TV-u, te na društvenim mrežama.

Kako je pojasnila Emina Mašić iz Centra za promociju i unapređenje zdravlja, u okviru projekta realizovaće se terapijske vežbe za osobe treće životne dobi, merenja, te individualni programi vežbi, dok je posebna pažnja posvećena deci. Istakla je:

Ponosni smo na činjenicu da će ove vežbe ući u sve kuće, odnosno da će sva deca imati priliku da vide i vežbaju sa nama. Pored vežbi, snimili smo i emisije o zdravoj i pravilnoj ishrani sa prof. dr Arzijom Pašalić, dekankom Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu. Ona je dala smernice za sve populacije, kako i na koji način se hraniti, posebno u periodu pandemije koronavirusa. Veliki je značaj učešće Opštine Stari grad, koja je prepoznala kvalitet ovog projekta, čime je postala prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja će provesti ovako bitan projekat, posebno za decu predškolskog i školskog uzrasta, te decu sa poteškoćama u razvoju.

Predsednik udruženja za promociju i unapređenje zdravlja Generacija Mahir Selmanović rekao je da se kroz projekat Zdrava mladost - srećna starost deci predstavljaju vežbe disanja, prevencije deformiteta, razvijanje kolektivne sposobnosti, osećaja socijalizacije i uključenosti.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa Žene na izborima u Bosni i Hercegovini, koji finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Menadžer projekta Žene na izborima u BiH Lejla Ramić Mesihović objasnila je da je prošlogodišnje istraživanje pokazalo kako je život žena u BiH u periodu pandemije dodatno opterećen, pa su odlučili da podrže projekat koji bi na neki način žene rasteretio, a ovde vide tu mogućnost. Istakla je:

Jedna od glavnih prepreka da se žene društveno politički angažuju i da budu efikasnije na poljima odlučivanja je nepostojanje adekvatnih socijalnih usluga i drugih servisa koji treba da prate svaku modernu porodicu. Mi smo se vodili tom mišlju da treba da napravimo neki zdrav prostor i za porodicu i za decu, za ženu u našem društvu, te smo odlučili da finansiramo projekat poput ovog. Na ovaj projekat smo jako ponosni zato što je on komplementaran sa nastavnim planom i programom.

Video-vežbe za decu predškolskog i školskog uzrasta, kao i decu s poteškoćama u razvoju, emitovaće se svakog vikenda u emisiji Uzbuđenje Face TV-a i u dnevnim terminima u programu RTV Vogošća.

Autor: M. G. / redportal.rs

#Sarajevo

#Stari grad

#Zdrava mladost - sretna starost

#projekat