Srbija prva u Evropi pravi Sputnjik V, moguć izvoz u druge države regiona

NA institutu Torlak je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik V i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

- RFPI i Institut za virusologiju i vakcine Torlak objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima - saopštili su u fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona

- U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Torlak u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu - izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.

Autor: redportal.rs

#Sputnjik V

#Srbija

#Vakcina

#torlak