Sve preko revlucionarne alatke CRISPR-Cas9 😎

CCRISPR-Cas9 revolucionarna genetska alatka, za koju je njena izumiteljica Dženifer Doudna dobila i Nobelovu nagradu, daje naučnicima moć da menjaju DNK kod organizma. Nakon svog nastanka u roku od jednog dana postao je jedan od najvažnijih medicinskih proboja svih vremena. Teoretski posmatrano, mogućnosti koje se mogu činiti sa ciljanim menjanjem gena su neverovatne, i svaka nova inovacija daje nadu milionima ljudi sa naslednim bolestima i poremećajima širom sveta.

Ipak, kao i sve stvari u životu, ni CRISPR nije savršen. Ponekad ume da promeni delove DNK koje ne treba 😅, a ponekad jednostavno neće da radi protiv neke bolesti.

U pokušaju da se izbore sa ograničenjem CRISPR, istraživači sa Weisman laboratorije u Whitehead institutu razvili su novu CRISPR tehnologiju koju su nazvali CRISPRon i CRISPRoff 😂, koja može da targetuje posebno gene i da if pali i gasi bez menjanja samog DNK koda!

Istraživanja i cela studija je objavljena u časopisu Cell.

Ova tehnika omogućava naučnicima da pogase sve gene odjednom, bez izazivanja problema ili promena. I takođe, obrnuto, da ih bez posledica ponovo upale.

CRISPRoff koristi iste fundamentalne sisteme originalnog CRISPR-Cas9. Originalna varijanta je dvodelni sistem, koja uključuje sekvenciranje i ubacivanje Cas9 proteina. Samo sekvenciranje je kao svetionik koji omogućava targetiranje delova DNK i omogućava proteinu Cas9 da pronađe ciljani deo. Potom on ulazi u obeleženi deo DNK i menja ga po potrebi, ostavljajući nakon toga da se afektirani deo sam zaleči.

Ali ovakav način promene je trajan i težak za jasno ciljanje. Šta ako bi mogli da ciljamo gen a da ga fundamentalno ne izmenimo?

Da bi to izveli naučnici su se okrenuli tzv. genetskoj ekspresiji. U celom genomu geni se stalno pale i gase dodavanjem prostih hemijskih grupa. Ovaj tzv. epigenetski proces, uključuje blokiranje gena od sposobnosti ćelije da ga pročita. Ako ćelija ne može da ga pročita, gen je utišan i sakriven.

Kada se ovo dogodi prirodnim putem nastaju različite bolesti.

CRISPRon/off koristi ove epigenetske modifikacije da genetski edituje DNK, dozvoljavajući naučnicima da pale i gase gene po volji. Koristeći male delove RNK koje navode CRISPRon/off do ciljanog dela! 🧬🧬🧬

Čini se da smo ukoro pred erom pravog transhumanizma i sposobnosti da dizajniramo DNK. 😊

Autor: redportal.rs

#CRISPR

#DNK

#Promena gena

#editovanje gena

#genetika

#geni

#revolucija