Najduži rat koji su Sjedinjene države vodile bliži se kraju?

Predsednik SAD Džozef Bajden odlučio je da povuče američke trupe iz Avganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina nakon što su napadi Al Kaide pokrenuli najduži američki rat, izjavila su za Rojters 3 izvora upoznata sa odlukom.

Povlačenje će, međutim, biti zasnovano na određenim garancijama bezbednosti i poštovanja ljudskih prava, naveli su izvori pod uslovom da ne budu imenovani pre formalizacije odluke.

Očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken i američki ministar odbrane Lojd Ostin sutra u Briselu obavestiti NATO saveznike o tome.

Bajden će možda već narednih dana javno saopštiti svoju odluku o povlačenju snaga iz Avganistana, rekli su izvori bliski američkom predsedniku.

Njegova odluka, ukoliko bude potvrđena, premašiće termin za povlacenje do 1. maja, koji je s talibanskim pobunjenicima dogovorila administracija njegovog prethodnika Donalda Trampa.

U izjavi prošlog meseca talibani su zapretili da će nastaviti neprijateljstva protiv stranih trupa u Avganistanu ako ne ispoštuju rok da se povuku do 1. maja.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Avganistan

#amerikanci povlače

#avganistana

#avganistanu

#bajden povlači