Sporije pravi imunitet, ali je otpornija, jer je u njoj cela virusna čestica

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv koronavirusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

- To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica - rekao je Šekler.

Komentarišući izjavu rukovodioca Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu da se zbog niske efektivnosti kineskih vakcina razmatra kombinovanje vakcina protiv COVID-19, Šekler je rekao da kineska vakcina Sinofarm sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih instant vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

- S protein jeste jak antigen, ali pošto su sve bacili na jednu kartu, moguće je da, ako se taj protein bitnije izmeni, da drastično pada efikasnost te vakcine, jer ne stvara druga antitela - objasnio je Šekler.

Dodao je da je kod Sinofarm vakcine efikasnost do 86%, kod Sinovaka oko 50%, a da je kod vakcine protiv sezonskog gripa do 62%.

Šekler je naveo da se u Kini za vakcinaciju najviše koristi Sinovak, koju proizvodi privatna kompanija, a da se državna vakcina Sinofarm uglavnom izvozi i da postoje podaci da je znatno efikasnija od Sinovaka.

Sinovak se koristi u Turskoj i većinom u južnoameričkim zemljama, dok se Sinofarm, koristi u većini bogatih arapskih zemalja koje u svojim laboratorijama zapošljavaju najbolje virusologe i mikrobiologe sa zapada i njihovi rezultati su vrlo zadovoljavajući - naveo je Šeklek.

Podseća da se u Srbiji koristi Sinofarm vakcina i da se ispostavilo da su kod svih vakcinisanih blaže kliničke slike.

- To važi za sve vakcine, pa i za Sinofarm kojom je najveći broj vakcinisanih. Po podacima koji dolaze do mene od onih koje poznaje, njihova iskustva su u 99% slučajeva pozitivna - rekao je Šekler.

Autor: redportal.rs

#Sinofarm

#Vakcina

#kina

#kineska vakcina