Poseta šefa Pentagona je prvi dolazak u Izrael nekog člana administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena od njegovog stupanja na dužnost 20. januara.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin danas je u Tel Avivu izrazio snažnu američku podršku Izraelu, u vreme nestabilnosti političke scene u toj zemlji i pokušaja Vašingtona da obnovi pregovore o nuklearnom sporazumu sa Iranom, izraelskim arhineprijateljem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom, Ostin je rekao da je posvećenost SAD Izraelu "trajna i nepokolebljiva", ali nije pominjao Iran.

Ganc je kazao da je Izrael vidi SAD kao "potpunog partnera" u borbi protiv pretnji, "naročito Irana".

"Teheran danas predstavlja stratešku pretnju međunarodnoj bezbednosti, celom Bliskom istoku i državi Izrael. Blisko ćemo sarađivati sa našim američkim saveznicima kako bismo osigurali da će bilo koji novi sporazum sa Iranom očuvati vitalne interese sveta i SAD, sprečiti opasnu trku u naoružanju u našem regionu i zaštititi državu Izrael", naveo je Ganc.

Poseta šefa Pentagona je važna jer je to prvi dolazak u Izrael nekog člana administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena od njegovog stupanja na dužnost 20. januara.

On je došao u Tel Aviv u napeto vreme posle četvrtih parlamentarnih izbora u Izraelu u prethodne dve godine. Premijer Benjamin Netanjahu, koji ima brojne protivnike, dobio je prošle nedelje mandat za sastav nove vlade, ali je pred njim težak zadatak.

Poseta je organizovana u vreme zabrinutosti Izraela zbog nastojanja Bajdenove administracije da dogovori sa Iranom povratak u okvir međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila iz 2015. godine.

Netanjahu godinama opisuje Iran kao egzistencijalnu pretnju po njegovu državu zbog navodne težnje Teherana da razvije nuklearno oružje i njegove podrške ekstremističkim grupama kao što je libanski Hezbolah.

Slučajno ili ne, Ostin je stigao u Izrael nedugo pošto je Iran objavio da je u nuklearnom kompleksu Natanz jutros nestalo struje. Incident koji je Iran opisao kao čin "nuklearnog terorizma" dogodio se nekoliko sati nakon što su u tom kompleksu pokrenute centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranijuma.

Mnogi izraelski mediji su naveli da je Natanz ostao u mraku usled hakerskog napada koji je doveo do oštećenja u postrojenju sa osetljivim centrifugama.

Ako se ispostavi da je Izrael odgovoran za nestanak struje u Natanzu, to će dodatno podići tenzije u odnosima dve države.

Autor: AP Beta

#Izrael

#Lojd Ostin

#Natenjahu

#SAD

#bajden