Virus će više mutirati što se više bude širio

U toku je trka između vakcina protiv koronavirusa i njegovih mutacija koje prete da ih ugroze. Naučnici najavljuju da će za svaki novi soj korone imati unapređenu vakcinu i kažu da svet ne mora da brine.

Vakcine Fajzer/Biontek i Moderna su više od 90% efikasne u prevenciji bilo kakvog zaražavanja, sa ili bez simptoma. Utvrđeno je da su ove vakcine efikasne čak 80% posle jedne doze.

Američki stručnjaci strahuju od početka 4. talasa zaražavanja koji donosi i nove, zaraznije sojeve virusa. Iako se ne predviđa tako masovno zaražavanje u SAD kakvo je bilo do sada. Ljudi od struke tvrde da se broj zarženih smanjuje.

Ono što ih plaši je mutacija koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici. Ovaj soj ih najviše zabrinjava, jer omogućava virusu da još žešće napadne imuni sistem nego njegova osnovna verzija. Vakcine Džonson i Džonson su 57 % efikasne u sprečavanju zaražavanja tim sojem, a 72% su efikasne u SAD.

Astra Zeneka je efikasna samo 10% u sprečavanju južnoafričke varijante. Dve nove varijante registrovane su u Kaliforniji, a 2 u Njujorku, i u sebi imaju mutacije registrovane u Južnoafričkoj Republici i Brazilu. Profesor Šaman o novim vakcinama kaež:

Ovo je kao trka u naoružanju. Napravićemo nove lekove, nova antitela, nove varijante vakcine ako virus nastavi da mutira.
pročitajte još

GRČKA PRIZNAJE KOSOVO!

pročitajte još

TROJE DECE UBIJENO u SAD

Autor: Glas Amerike / Blic

#Novi soj virusa

#SAD

#Vakcina

#koronavirus

#vierus