SAMHAIN 🌑

Po staroj Keltskoj tradiciji, glavni praznici su bili Beltan i Samhain. Oba važni dani koji obeležavaju promenu u kretanju sunca iz proleća i leta u zimu. Iz svetlog perioda u "vreme senki".

Beltan pada prvog maja i označava početak leta, dok je Samhain prvog novembra (kada se slavi keltska Nova godina) i početak zime.

Kelti su verovali da upravo u tom periodu, vremenu kada sve umire, je doba "prelaska" - vreme kada barijere koje čuvaju ovaj svet od tame bivaju porušene. Svet ili dimenzija, odnosno ono što stoji iza tog zastora, u tom trenu ulazi u našu ravan postojanja, a sa njima i svi duhovi mrtvih, demoni i bića tame.

Foto: Pixabay.com/free use

SLIKA: Keltski pljosnati sud sa predstavom cikličnog vremena i karakterističnog veza života po rubu.

Noć Samhaina je bila za Kelte neka vrsta magičnog dela vremena, koja postoji sama za sebe. Trenutak spoja materijalnog i imaterijanog, duhovnog i svetovnog. Šta više, vreme je u tom trenu prestajalo da postoji da bi oslobodilo mesto za nadravnu mogućnost postojanja - gde zakoni zemlje ne važe. To "vreme" uticalo je na ljude da se prepuste svom podsvesnom, da ga ispolje na površini svoje ličnosti u kolektivu koje bi, do tada, na to imalo sasvim drugačiju reakciju.

Da se izrazim ničeovski: kolektivno gledanje u Ambis podsvesti i osluškivanje onoga što će vam reći...

Po starim legendama, noć pred Samhain je bilo vreme kada duše mrtvih haraju zemljom u potrazi za novim telima koja će posednuti u sledećoj Novoj godini. Da bi oterali i zastrašili ta bića i entitete, ljudi su pravili groteskne maske od životinjske kože i izvodili sablasno jezive rituale.

Foto: https://beyondmasquerade.com/pagan-skull-ram-skull-inspired-mask-headpiece//Beyond masquerade

SLIKA: Maska za odvraćanje demona i entiteta.

Te noći vatre i slavlja su morale da traju, jer se kroz njih odražavala zahvalnica bogovima za zaštitu i za buduću sigurnost u Novoj godini. Noći su bile ispunjene plesom, lomačama, maskama i ritualima plodnosti...

Gozbe za Samhain, koje su se završavale sveopštim ekstatičnim vrhuncem, podržane alkoholom, opijatima i hranom su prvenstveno bile orgije u pravom smislu te reči. Orgije sa ciljem oslobađanja kolektivne energije života koja počiva u svakoj osobi i kojoj je potreban ritual da bi se oslobodila i pronašla svoj pravi izraz. Orgije su bile sveti čin čiji je religijski razlog nažalost ostao izgubljen u vremenu: možda je bio cilj probuditi sav potencijal ljudskog bića, osloboditi ga zemaljskih stega i time ga približiti božanstvu?

Kako god, nikada nećemo sa sigurnošću znati... 😢

Foto: Pixabay.com/public domain

Autor: redportal.rs

#Kult

#Maske

#Noć veštica

#Orgije

#Samhain

#alkohol

#droga

#kelti

#maskembal

#oktobar

#opijati

#seks

#veštice