Ministarstvo zdravlja Bavarske potpisalo memorandum o namerama sa Ruskim fondom za direktne investicije o mogućim isporukama vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V

Više od polovine stanovnika Nemačke spremno je da se vakciniše ruskom vakcinom protiv koronavirusa Sputnjik V, prenosi list Handelsblat pozivajući se na istraživanje agencije Jugov.

Kako se navodi u istraživanju, 55% anketiranih izrazilo je spremnost da se vakciniše ruskom vakcinom kada ona bude registrovana u Evropskoj uniji. Još 19% izjavilo je da bi odbilo takvu mogućnost, 14% bilo je neodlučno, a 12% je reklo da generalno ne želi da se vakciniše. Pri tome, list nije naveo detalje o broju učesnika istraživanja i vremenu njenog sprovođenja.

Početkom marta anketa kompanije Forsa za medijsku grupu RTL pokazala je da je 57% građana spremno da se vakciniše vakcinom Sputnjik V, dok je u februarskom istraživanju takvo mišljenje izrazilo 45% ispitanika.

U sredu je Ministarstvo zdravlja Bavarske potpisalo memorandum o namerama sa Ruskim fondom za direktne investicije o mogućim isporukama vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V u ovaj nemački region region. Prema rečima bavarskog premijera Markusa Zodera, ukoliko vakcina bude registrovana, Bavarska već u julu može primiti do 2,5 miliona doza. Za godinu dana u Bavarskoj bi mogla da se pokrene proizvodnja vakcine u fabrici R-Pharm Germany, rekao je ministar zdravlja Klaus Holetček.

Nakon toga, još nekoliko saveznih država izrazilo je spremnost da nabavi Sputnjik V. Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Brandenburg su najavili spremnost da započnu pregovore sa Moskvom o nabavci i proizvodnji vakcina, a u Rajni-Falzu smatraju da bi time trebalo da se bavi savezna vlada, ali napominju da bi im bilo drago da EMA odobri Sputnjik V.

Autor: redportal.rs

#Nemci

#Sputnjik V

#Vakcina

#rusija