To će omogućiti nekome ko ima paralizu da pametni telefon koristi brže nego neko ko koristi palčeve 😊

Kompanija Ilona Maska za razvoj interfejsa mozak-mašina Neuralink objavila je na svom Jutjub kanalu video-snimak majmuna koji igra Pong na ekranu koristeći svoj um.

Pejdžeru (9), majmun makaki, je ugrađen Neuralink 6 sedmica pre ovog objavljivanja, kako kažu na snimku. Prvo su ga naučili da igra video igrice sa džojstikom, a za nagradu je dobijao slatkiše od banane, kroz metalnu slamku. Dok je to radio, uređaj Neuralink je snimao informacije o tome koji neuroni pucaju i na taj način učeći da predviđa pokrete ruku beležeći iz kojih regiona puca. Nakon što je naučio obrasce, džojstik su isključili.

IZVOR: YT / Neuralink

Majmun je nastavio da igra igru koristeći samo svoj um.

U julu 2019. Mask je rekao da je majmun već mogao da kontroliše računar svojim mozgom i Neuralink implantatom. Od tada smo videli demonstracije tehnologije Neuralink kod svinja.

Povodom ovih snimaka oglasio se i Ilon Mask na Tviteru:

- Prvi Neuralink proizvod će omogućiti nekome ko ima paralizu da pametni telefon koristi brže nego neko ko koristi palčeve.

- Kasnije verzije će moći da skreću sa signala sa Neuralinka u mozgu na Neuralink u telesnim klasterima/senzornim neuronima, omogućavajući, na primer, paraplegičarima da ponovo hodaju. Uređaj je ugrađen u ravni sa lobanjom i bežično se puni, tako da izgledate i osećate se potpuno normalno - dodao je on.

IZVOR: TW / @elonmusk

IZVOR: TW / @elonmusk

IZVOR: YT / Neuralink

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#Majmun

#Neuralink

#Pong