Britanske vlasti preporučile su da se mlađima od 30 godina ponudi druga vakcina

Vlasti Velike Britanije preporučile su danas da Astra Zenekinu vakcinu protiv COVID-19 ne primaju mlađi od 30 godina, gde je to moguće, zbog sve jačih dokaza da je vakcinacija povezana sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Prethodno su Britanska i Evropska agencija za lekove naglasili da korist od vakcinisanja i dalje prevazilazi rizike za većinu ljudi, iako je EMA saopštila da je otkrila "moguću vezu" između vakcine Astra Zeneka i retkog stvaranja krvnih ugrušaka.

Britanske vlasti preporučile su da se mlađima od 30 godina ponudi druga vakcina, mada EMA nije uvela takva ograničenja za Astra Zeneku, već je prepustila zemljama članicama da same odluče. Nekoliko zemalja je već uvelo ograničenja na vakcinu, i ona se pažljivo prate, jer je Astra Zeneka jeftinija i jednostavnija za čuvanje od većine drugih, i presudna je za globalnu imunizaciju budući da čini osnovu programa Kovaks koji podržavaju UN sa ciljem da vakcine budu dostupne i najsiromašnijim zemljama.

Džonatan Van-Tam, zamenik ministra zdravlja Velike Britanije rekao je na konferenciji za novinare da najnovija odluka o ograničenju upotrebe Astra Zeneke neće uticati na tempo imunizacije ako budu isporučene očekivane količine drugih proizvođača uključujući Fajzer i Modernu.

Autor: redportal.rs

#AstraZeneka

#Vakcina

#Velika Britanija

#vakcinacija