Da li je SpaceX blizu rešenja za bezbedno spuštanje raketa sa oznakom SN?

Ukoliko redovno pratite naš portal, sigurno su vam poznati pokušaji trenutno jednog od dva najbogatija čioveka na svetu, Ilona Maska, da napravi letelicu koja bi samostalno mogla da izvodi međuplanetarne letove bez dodatnih platformi. Te njegove rakete imaju prefiks SN (skraćenica od Serial number) a cilj je za sad da nakon što obave svemirski let, da se samostalno bezbedno spuste na Zemlju.

Nažalost, prethodnih nekoliko ovih raketa je eksplodiralo odmah po sletanju (odnosno, neke odmah, a neke nakon 10 minuta), međutim, entuzijaste je izgleda najviše zabolelo uništenje zadnje takve rakete, SN11, za koju su mnogi verovali da je konačno prava, odnosno ona na kojoj su ispravljene sve mane prethodnih.

Iako sletanje ove rakete nije bilo vidljivo za većinu ljudi jer je svoj let izvela po gustoj magli, pa nismo mogli da vidimo ni kako je tačno eksplodirala, vlasnik korporacije Tesla i pokretač SpaceX programa, gospodin Mask, udostojio je odgovora jednog pratilaca koji mu je postavio upravo o tome.

- Faza uspona, prelazak na vodoravni položaj i upravljanje tokom slobodnog pada bili su dobri. Međutim, (relativno) malo curenje metana dovelo je do požara na motoru 2 što je spalilo deo avioničkih delova, što je izazvalo gorenje metana u turbo pumpi na samom početku sletanja. Ovo će se popraviti na 6 različitih načina do nedelje - odgovorio je Mask na pitanje kako teče istraga o eksploziji rakete.

Naravno, nešto poput konsturisanja svemirskog broda zahteva dosta novca, rada i ljudstva, ali i raznih pokušaja i grešaka, što se znalo od početka. Ono što je teško palo većini entuzijasta jeste činjenica da se činilo da je prethodna raketa, SN10, bila zapravo jako blizu ostvarenja cilja budući da je bezbedno sletela, ali je eksplodirala 10 do 15 minuta po sletanju.

Svakako se nadamo da će SN12 biti ta, pa da krenemo da se pakujemo za Mars, što bi rekao Đole Đogani. 😊

IZVOR: TW / @elonmusk

IZVOR: YT / SpaceX

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#SN11

#raketa

#spacex