U ovoj američkoj državi od sada će promena pola moći da se izvede tek nakon 18. rođendana

U američkoj saveznoj državi Arkanzas parlament je doneo odluku da se zabrani sprovođenje tretmana i operacija koje su uvod u promenu pola kod osoba mlađih od 18 godina.

Nakon što je guverner Ejza Hačinson rešio da uloži veto na taj zakon, donji dom je njegov veto nadglasao rezultatom 72:25 u korist donošenja zakona, dok je Senat to kasnije potvrdio rezultatom 25:8.

IZVOR: TW / @JackPosobiec

Naime, guverner je, iako Republikanac, veto uložio podstaknut molbama stručnjaka i roditelja mladih transseksualnih osoba koji su upozoravali da će ovakva mera naneti dodatnu štetu ovoj osetljivoj zajednici mladih ljudi, koji su inače izloženiji riziku od depresije i samoubistva.

Protiv ovog zakona su se izjasnila i brojna medicinska udruženja i ustanove za dobrobit dece, među kojima je i Američka pedijatrijska akademija.

Bez obzira na protivljenja dela javnosti, dvodomni parlament Arkanzasa koji kontrolišu republikanci glasao je da se zabrani procedura koje vode promeni pola za mlade transseksualce.

To podrazumeva i da će lekarima biti zabranjeno da maloletnoj deci prepisuju blokatore puberteta ili da ih upućuju kod drugih lekara za takve tretmane.

Arkanzas je ovim postao 1. savezna država u SAD koja je donela ovakav zakon o zabrani transrodnih tretmana kod dece i tinejdžera.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#američka država pormena pola

#američka država promenu pola

#američka država zabranila

#arkanzas promena pola

#arkanzas promenu pola

#arkanzas zabranio

#arkanzasu promena pola

#promena pola

#transeksualne osobe arkanzas