Odluka servisa Zum može biti povezana sa rizikom od sankcija, uzimajući u obzir to da su Sjedinjene Američke Države glavno tržište za Zum

Kompanija Zoom Video Communications, koja pruža usluge za održavanje video-konferencija, zabranila je svojim distributerima da prodaju pristup servisu državnim institucijama i državnim kompanijama u Rusiji i Zajednici nezavisnih država, saopštio je portal Komersant.

List se poziva na pismo distributera servisa Zum u Rusiji i ZND – RajtKonf. Generalni direktor kompanije RajtKonf Andrej Petrenko istakao je da će se nastaviti rad u skladu sa postojećim ugovorima.

Pritom, Petrenko nije isključio da će kompanija napraviti poseban proizvod za državni sektor. Kako je za Komersant rekao direktor za razvoj TruKonf Dmitrij Odincov, odluka servisa Zum može biti povezana sa rizikom od sankcija.

- Uzimajući u obzir to da su Sjedinjene Američke Države glavno tržište za Zum, kompanija nastoji da eliminiše bilo kakve povode koji bi mogli potkopati njen imidž - smatra Odincov.

Direktor razvojnog centra Artezio Dmitrij Paršin ne smatra ovaj događaj "tragedijom", jer se u Rusiji razvijaju ruski pandani servisa Zum. Popularnost servisa Zum naglo je porasla u vreme pandemije, kada su aplikaciju instalirali milioni korisnika širom sveta.

Autor: redportal.rs

#državne institucije

#rusija

#zum