Procene su veće od onih koje je MMF izneo u januaru, ali i Komunistička partija Kine

Poslednja procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kaže da će u ovoj godini kineska ekonomija zabeležiti rast od 8,4%.

Ovo predviđanje je za 0,3% veće od onoga što se predviđalo pre samo 3 meseca, a rast od 8,4% bi značio da je Kina zabeležila najveći godišnji napredak ekonomije još od 2011. godine.

- To će biti najjača stopa rasta u zemlji od 2011. godine, jer su efikasne mere suzbijanja epidemije, snažan odgovor javnih investicija i podrška likvidnosti Centralne banke Kine olakšale snažan oporavak - navodi se u projekciji Međunarodnog monetarnog fonda.

U toku 2020. godine, rast kineskog bruto društvenog proizvoda je iznosio 2,3% i pokazao je veliku snagu kineske ekonomije pošto je ona jedna od prvih bila pogođena pandemijom koronavirusa. Kina je bila jedina svetska ekonomija koja je rast beležila u pozitivnim brojevima.

Za naredne godine MMF navodi da će rast ekonomije biti usporen na 5,6%, a upozorava i da bi rizici poput sukoba sa Sjedinjenim Državama mogao dodatno da uspori ekonomiju.

Autor: redportal.rs

#Rast bdp

#Sjedinjene Države

#kina