Lentu i krunu zamenila puškom ❤

Ljiljana Žikić Karađorđević je rođena 9. marta 1957. u Kragujevcu. Pohađala je muzičku i baletsku školu, kao dete je igrala je u pozorištu “Joakim Vujić”, a diplomirala je na beogradskom FON-u kao inženjer organizacionih nauka.

Ljiljana je bila mis Jugoslavije 1978. godine. Imala je dva braka i iz njih šestoro dece. Njena deca danas žive u inostranstvu, osim najmlađe ćerke Dine.

Malo je poznato da Ljiljaninoj nestvarnoj lepoti nije mogao da odoli ni sam princ Tomislav Karađorđević. Jedno vreme su živeli na Oplencu, kada je Ljiljana dodala njegovo prezime, što je, prema tvrdnjama bila njegova želja. Nisu stupili u brak jer princ još uvek nije bio zvanično razveden od princeze Linde.

Foto: Twitter.com

Neposredno pred smrt napisala je pesmu "Braniću Srbiju i kada budem mrtva."

Foto: Privatna arhiva

Pre nego što je otišla u rat na Kosovo 1999. godine, decu je poverila svojoj prijateljici kojoj je dala i novac za potrebe dece. Nažalost, nakon Ljiljanine pogibije, prijateljica je isparila, a deca su završila u hraniteljskoj porodici. No, prema svedočenju Ljiljanine najmlađe ćerke, imali su sreće sa ženom koja im je postala druga mama.

Ljiljana je stradala tako što je upala u zasedu albanskih terorista i poginula u 42. godini života, zajedno sa još dva vojnika. Bio je prvi april kada je izgubila život kod sela Ljubenić kraj Peći. Zbog svoje hrabrosti i požrtvovanja odlikovana je Ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Autor: Viktorija Marković

#Kosovo i Metohija

#Ljiljana Žikić Karađorđević

#Tomislav Karađorđević

#rat na Kosovu